Er is geen excuus voor overspel.(1)

Overspel is één van de ergste vormen van onrecht die er bestaat. In het huwelijk geeft je vertrouwen aan de ander op een exclusieve manier. Je geeft ‘jezelf’ aan de ander zoals je dat aan niemand anders doet. Als je getrouwd bent is je man of vrouw (op God na), de belangrijkste persoon in je leven geworden. Voor wie je alles wil doen en van wie je ook het meest liefde en geborgenheid verwacht. Als die persoon waar je zoveel vertrouwen aan hebt gegeven, zich dan van je afkeert en je bedriegt met een ander, is de pijn bijna niet te beschrijven. Iemand heeft eens gezegd dat het moeilijker is om je man of vrouw aan het leven te verliezen dan aan de dood, omdat het laatste je overkomt, terwijl het eerste je door iemand wordt aangedaan. Overspel is een grote misdaad die in de Bijbel van begin tot eind wordt veroordeeld.

Overspel is, een kort moment van schijngenot welke een heel leven en een hele bediening kan ruïneren. Spreuken zegt dat het pad van de lichtzinnige vrouw (of man) leidt tot het graf. Het lijkt aantrekkelijk en kan verleidelijk zijn: haar lippen zijn glad, ze spreekt vleiende woorden, ze ziet er mooi uit en het is spannend om met iemand anders in aanraking te komen. Maar uiteindelijk is haar verlokking zo bitter als gif en zo scherp als een tweesnijdend zwaard.

Wat zijn gevolgen van overspel?

1. In eerste plaats wordt de relatie met God verstoort. David bad, nadat hij in de zonde van overspel was gevallen met Bathseba “Tegen U, U alleen heb ik gezondigd”. (Ps. 51:4). Je beledigt God alsof zijn verlossingwerk aan uw leven niets betekent, Hij heeft ons immers wederomgeboren doen worden en daarom verwacht Hij ook de vrucht daarvan in ons leven. Maar in plaats daarvan brengen we stinkende vruchten voort.

2. In de tweede plaats haalt u, als u een Christen bent, de naam van God door het slijk, de duivel lacht en de wereld om u heen lacht. Als kind van God draag je Zijn naam en als je dan zondigt dan is dat niet tot eer van Hem. Nathan zei tegen David: “Door deze daad heb je de vijanden van de Heer doen lasteren”.

3.Ten derde bega je een verschrikkelijke zonde tegen je eigen vrouw of man. Je verwerpt degene die je beloofd hebt je te blijven liefhebben, eren en beschermen zolang je beiden leeft. Het is een vorm van verraad en het huwelijksverbond wordt verbroken.

4.Ten vierde beschadig je, als je kinderen hebt, ook hen. Nu kunnen de kinderen zich niet meer koesteren in de liefde die pappa en mamma voor elkaar hebben. Je verliest je geloofwaardigheid en het vertrouwen van je kinderen, je bent niet langer een voorbeeld en het gezag dat je over je kinderen hebt wordt aangetast. Hoe kan een dochter van een overspelige vader nog met respect en eerbied opzien naar haar vader? Juist dat hebben kinderen zo nodig, dat ze naar hun ouders kunnen opzien.

5. Ten vijfde zullen heel wat andere relaties die je hebt onder druk komen staan, die met je ouders, met je verdere familie, vrienden, mede-christenen die jou ook minder zullen kunnen respecteren en vertrouwen. Om nog maar te zwijgen van de schade die je je gemeente aandoet. Niemand van ons leeft op zichzelf.

6. Ten zesde is het een overtreding tegen degene met wie het is geschiedt. Hiermee breng je schande en vele moeilijkheden in het leven van de ander, en ook in het leven van de man of vrouw van de ander, de kinderen en alle andere familie en vrienden van de ander. Het leidt ook vaak tot psychische en emotionele wanorde en nervositeit: hoe zal je ooit jezelf weer kunnen vergeven en gelukkig kunnen worden? Overspel is gewoon een groot drama.

Zelfs niet-christenen zijn het er over het algemeen over eens dat overspel verkeerd is. En toch laten velen het in films en in boeken en door andere media voortdurend over zich heenkomen, alsof het normaal is. Het gevolg is dat velen, ondanks dat ze het veroordelen, er toch in vallen. Daarom zegt de Bijbel: Blijf er ver vandaan! Blijf weg van de bron van verleiding. Onderhoudt niet langer contact met degene die je verleidt of datgene dat jou verleidt. Waak over je kijken en je denken, ‘begeer haar schoonheid niet in je hart’. Geef je geest en je hart aan de Heer, en niet aan de immoraliteit. Doodt de begeerte. En: weest toegewijd aan je eigen man of vrouw, als je die hebt. Laat hem of haar de bron van je vreugde zijn. Uit eerbied voor God ben je toegewijd aan elkaar in het huwelijk. “Dat liefde en trouw u niet verlaten, bindt ze om uw hals, schrijf ze op de tafel van uw hart. Dan zult u genegenheid en goedkeuring verwerven in de ogen van God en mensen.” (Spr.3:3,4) Je eerbaarheid en reputatie en de ogen van God en mensen is van meer waarde dan al het genot van de hele wereld.

Hoe verder na overspel? Wat zegt de Bijbel over wat er moet gebeuren nadat dit heeft plaatsgevonden? Zie deel 2. Klik hier

Misschien heeft u hulp nodig of wilt u doorpraten, u kunt ons een email sturen, we zullen u altijd antwoorden. Klik hier

Over HH

Our desire is to preach the gospel of God's love in different ways. Also we would like to help other people, if you are in trouble or you need advice.
Dit bericht werd geplaatst in Huwelijk, Seksualiteit en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Er is geen excuus voor overspel.(1)

 1. tikara zegt:

  “Overspel is één van de ergste vormen van onrecht die er bestaat. ”
  Behalve misschien oorlog, moord, hongersnoden, uitbuiting, sweat shops, slavernij, mensenhandel, alles wat pooiers doen, kindermisbruik, economische plundering, etcetera?

  Waar ik het ook helemaal niet mee eens ben, is de visie op het huwelijk die je voorstaat: “In het huwelijk geeft je vertrouwen aan de ander op een exclusieve manier. Je geeft ‘jezelf’ aan de ander zoals je dat aan niemand anders doet” Dit wil zeggen dat je een huwelijk definieert als een bezitsrelatie. Ik ben echter geen eigendom van mijn partner, noch is die eigendom van mij.

  Ik ben het wel eens met het idee dat overspel problematisch is – voor mij is dat voornamelijk omdat dat meestal op een oneerlijke, onethische manier gebeurt: stiekem, zonder afspraken te maken, etc etc… Vrijen met iemand anders dan je partner hoeft niet per se problematisch te zijn, als je dat met je partner open en eerlijk kan bespreken.

 2. HH zegt:

  Beste Tikara
  Ik ben het met je eens dat oorlog, moord etc, nog erger kan zijn dan overspel. Misschien heb ik onvoldoende duidelijk vermeld dat het gaat om onrecht in het huwelijk (c.q. relatie). Overspel in de zin van elkaar bedriegen is dodelijk voor je relatie.

  Daarnaast ben ik het met je eens dat het huwelijk nooit mag betekenen dat je elkaars eigendom bent geworden. In die zin wordt het woordje “jezelf” geven aan de ander verkeerd door je begrepen. “Jezelf geven” wil alleen maar zeggen, op intieme wijze er zijn voor de ander. Je geeft elkaar het diepste vertrouwen. maar je blijft natuurlijk verantwoordelijk voor jezelf.

  Wat ik absoluut niet met je eens ben is dat je zegt “vrijen met iemand anders dan je partner hoeft niet problematisch te zijn”. Ik denk dat dit verschil van inzicht komt doordat mijn uitgangpunt de Bijbel is die ons leert dat dit zonde is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s