Hoe moet ik handelen, als mijn huwelijk geen succes is?

Huwelijks problemen,..wie overkomt het niet. Men zegt, één op de drie huwelijken loopt op de klippen. Vroeger hield de sociale en maatschappelijke druk nog menig huwelijk in stand, vrouwen  waren veelal financieel afhankelijk van de man, weggaan was daarom niet eenvoudig. Die druk is nu weg, waardoor een huwelijk steeds makkelijker wordt ontbonden. Helaas…ook bij christenen is scheiden geen uitzondering meer. Er is zelfs even sprake geweest van flits scheidingen, gelukkig is dat er nog niet door. Toch wordt er over echtscheiding in christelijke kring steeds meer verschillend gedacht. De Bijbel geeft echter voor echtscheiding maar weinig ruimte. Ik zie Bijbels gesproken slechts twee mogelijkheden die echtscheiding toelaten: overspel en wanneer de ongelovige de gelovige liever kwijt is.

Gods mening is ook niet aan de tijd of omstandigheden gebonden. Dat is niet omdat  God geen begrip zou hebben voor onze moeilijke omstandigheden en dat karakters van man en vrouw in het huwelijk, soms heel moeilijk verenigbaar zijn. Maar omdat Hij wil dat we met onze moeilijke karakters naar Hem komen, zodat Hij ons kan veranderen. Daarom raadt de Bijbel ons aan om geen ongelijk juk aan te gaan met een ongelovige (1 Kor.7), want dan is het onmogelijk om samen naar Jezus te gaan met je karakter fouten. Het gevolg is dan dat je het als gelovige dubbel moeilijk kan hebben,

Nu is een christelijk huwelijk nog niet altijd een garantie voor een goed huwelijk. Maar er is na een conflict altijd weer herstel mogelijk. Als het goed is probeert men toch, naar het gebod van Christus, de minste te zijn, de ander toch lief te hebben en te dienen, ook als voelt het op het moment anders. Een christelijk huwelijk vraagt de bereidheid om eigen behoeften op de tweede plaats en die van de ander op de eerste plaats te zetten, dat is zelfverloochening.

De crisis

Men zegt “Tussen de twee en vier jaar na de trouwdag krijg je de eerste crisis,” Men heeft niet geleerd om met elkaar te communiceren en voor de relatie te bidden. Door een gebrek aan communiceren en samen bidden, groeit men verder uit elkaar in plaats van dichter naar elkaar.

Veel problemen ontstaan in de opvoedingstijd van de kinderen. Ouders moeten naast elkaar gaan staan als ze in een conflict zijn met hun kinderen. Gebeurt dat niet, dan drijven deze dingen de ouders uit elkaar. Over het algemeen word je er ook niet op voorbereid.

Er zijn Bijbelstudiegroepen waar over van alles wordt gepraat, behalve over deze gevoelige zaken. Veel mensen schamen zich om gewoon toe te geven dat het niet goed gaat thuis. We zetten op de zondagmorgen een masker op in de gemeente.  Velen denken, “als ik problemen heb in mijn huwelijk of als het met de kinderen niet goed gaat, ben ik haast verplicht om dat stil te houden. Je hangt de vuile was nu eenmaal niet buiten op. Want als dat bekend wordt, is de conclusie bijna altijd dat ik niet geestelijk ben of dat er met mij iets mis is.”

Er ligt te weinig openheid onder christenen over de moeiten en zwakheden, waar de Bijbel heel duidelijk over is dat alle mensen die strijd te voeren hebben. Er zijn een aantal bekende gebieden waarop de meeste echtparen vastlopen. Daarin verschillen de meeste echtparen niet zoveel. Als je de moed hebt om er eens over te praten, zul je al heel snel merken dat anderen dit herkennen.

Bijvoorbeeld: hoe moet ik omgaan met, de opvoeding van de kinderen, financiën, seksualiteit. Alleen als beide partijen bereid zijn aan hun relatie te gaan werken, zullen die problemen overwonnen kunnen worden. Het hoeft in ieder geval niet op een scheiding uit te lopen, als we maar bereid zijn om naar elkaar te luisteren en voor en met elkaar te bidden. De Bijbel leert dat de doelstelling van het huwelijk is, dat je jezelf opoffert voor de ander. Het huwelijk moet iets weerspiegelen van de relatie van Jezus met Zijn gemeenten (Efeze 5), en Jezus offerde zichzelf op voor ons. Toen wij vijanden van God waren heeft God er ook alles aan gedaan om de relatie met ons te herstellen.

Ik weet, het is makkelijk gezegd, maar moeilijk om uit te voeren. Vooral als je karakter zo enorm verschilt met dat van je partner. Dan kan een huwelijk een moeilijke weg worden, maar dit is zeker niet een reden om dan maar te gaan scheiden. We hebben meestal veel respect voor christenen die in een of ander land waar onderdrukking is in de gevangenis worden gegooid, getuige blijven van Christus en onterecht lijden verduren.

Ik heb ook veel respect voor mannen of vrouwen die lijden verduren in een huwelijk, waarvan iedereen zegt dat je er makkelijk uit zou kunnen stappen. Maar je kiest ervoor om er toch in te blijven omdat je daardoor iets van de liefde van God wil laten zien.

Voor advies kunt u mij mailen, u krijgt altijd antwoord. Klik hier

Over HH

Our desire is to preach the gospel of God's love in different ways. Also we would like to help other people, if you are in trouble or you need advice.
Dit bericht werd geplaatst in Huwelijk en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s