Een succeskerk of een kerk voor kneusjes

Wat is een succes of megakerk eigenlijk?
In zo’n kerk is plaats voor twee soorten mensen. Mensen die succesvol zijn en mensen die dat gaan worden. Elke week krijgt de laatste groep een boel half Bijbels, half psychologisch advies over hoe ze het succes, geluk en de rijkdom kunnen bereiken. Armoede is niet van de Heer, ziek zijn en niet genezen ook niet.

Ze hebben meestal een mooi en groot gebouw en vaak een charismatische dominee of pastor met zo’n gezalfde glimlach, die niet onderbroken wordt door blikken van zorg of bedachtzaamheid. Duizenden mensen komen naar de vele wekelijkse diensten om deel uit te maken van deze succesvolle mega gemeente. Men zegt, als je het zo goed voor elkaar hebt, dan moet het wel van God zijn. Maar, het is beslist geen kerk voor verliezers. Mensen waarbij de adviezen die ze wekelijks krijgen niet werken en die het dus op één of andere manier niet redden, verlaten de gemeente vanzelf. Natuurlijk nadat ze eerst, na lange of korte tijd hebben ingezien dat zij de hoge idealen die hen worden voorgehouden toch niet kunnen bereiken. Psychische nood en financiële tegenslagen kunnen ook de deur naar dat succesvol leven, definitief voor je dicht doen. Deze mensen komen vaak met hun problemen naar de gemeente, als ze nergens anders meer terecht kunnen. Maar als de oplossing dan niet snel komt, dan keert men zich van hen af en vaak verlaten deze mensen teleurgesteld de kerk weer.
Maar dat is niet echt een probleem voor de mega gemeente, soms is het zelfs een bevrijding. Immers elke week zijn er weer een boel nieuwe leden en die nieuwe leden worden met applaus begroet, daar staat tegenover dat de afhakers in stilte gaan.

Ik was in Brazilië, in een sloppenwijk van de grote stad Belo Horizonte. Daar zag ik mensen leven in bittere armoede. Ze hebben me verteld dat ze zich niet meer thuis voelde in de gevestigde kerken en gemeenten. Vroeger wel, maar de kerk is veranderd, de welvaart is voor sommige mensen gekomen en de predikingen veranderden, de gebouwen veranderden. Het voelde in ieder geval of er geen plaats meer was voor hen. Ik vroeg aan de zendeling ter plaatse waarom hij geen samenkomsten meer hield zoals vroeger, in die armenwijken. Hij zei me dat de gemeente dat stadium voorbij was. Men was nu een kerk, met een gebouw en alles wat daarbij hoorde.
Ik zei hem,”misschien is het voor iedereen nuttig om je af te vragen of Jezus vandaag lid zou willen zijn van de kerk of gemeente waar je toe behoord.”

Ik herinner me ook iets uit de tijd dat ik nog pastor was van een evangelie gemeente in Nederland. Op een dag beklaagde de leiding van de zondagschool zich bij mij, over kinderen die erg lastig waren. Er waren in een korte tijd veel nieuwe mensen binnen gekomen in de gemeente en die hadden allemaal hun kinderen naar de kindernevendienst gebracht. Maar die kinderen waren niet gewend om op de zondagschool te komen en dus gaven ze meer moeite als de kinderen van de gemeenteleden.
Ik vroeg, wat volgens hen de oplossing zou zijn. De kinderen wegsturen of de ouders de wacht aanzeggen? Of moesten we misschien de Heer bidden om ons alleen nog maar mensen te sturen met goed opgevoede kinderen, mensen die vooral gezellig mee doen en geen problemen zouden geven?

Ik denk echter dat Jezus juist naar die mensen om ziet. Feitelijk moet de gemeente van Jezus Christus een plaats zijn waar iedereen welkom is. Of je arm of rijk bent, succesvol of je bent misschien een loser. Of je kinderen nu opgevoed zijn of niet, ook dat maakt je niet minder welkom. Laten we ze  de hand reiken en voor onszelf, heel veel geduld en liefde van God bidden.
De prediking op zondag, mag ook nooit alleen gericht zijn op welvaart en succes. Want dat is niet de praktijk van het leven, dat is niet meer dan een luchtballon, die spoedig zal springen. De kerk is ook voor kneusjes, zieken mensen, lastige mensen. Gods overwinningskracht heeft ook niets met arm of rijk te maken, of wel of niet opgevoede kinderen te hebben.

Jezus overwon juist toen Hij zich liet spijkeren aan het kruis. Hij overwon ook toen Hij de voeten van Zijn discipelen wies (Joh.13). Hij overwon toen Hij zich boog om zelfs de voeten van Judas te wassen die Hem spoedig zou verraden. Jezus overwon toen Hij vals beschuldigt werd en zweeg. De echte overwinning van Jezus, heeft namelijk alles te maken met het sterven aan je eigen ik.
Toch iets om over na te denken. Jezus hield de kleinste gemeente over. Hij voedde eerst 5000 mensen, een mega kerk dus (Joh.6). Maar toen Hij hen Zijn boodschap bracht gingen ze weg en hield Hij slechts 12 discipelen over, waarvan één Hem nog zou verraden.

Over HH

Our desire is to preach the gospel of God's love in different ways. Also we would like to help other people, if you are in trouble or you need advice.
Dit bericht werd geplaatst in Diversen, Evangelie, Hoogmoed en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s