God wil geen L.A.T. relatie (Living apart together).


In onze huidige samenleving kom je tal van samenlevingsvormen tegen. Naast het huwelijk bestaat er o.a. het geregistreerd partnerschap, ongehuwd samenwonen en lat-relaties. Wat betekent een lat-relatie? Je hebt dan wel een relatie met elkaar, maar ook alle twee je eigen woning. Verder zullen de nuances per koppel verschillen, maar dit is de essentie. Ook is er een D.I.N.K relatie (double income no kids). Je hebt dus een (lat)relatie vanwege een dubbel inkomen, maar de afspraak is ‘geen kinderen’, want dat maakt het natuurlijk te lastig.

Maar wat zegt de Bijbel?
De Bijbel kiest duidelijk voor de weg van het huwelijk en keurt iedere andere vorm van samenleving tussen een man en een vrouw af. Het huwelijk is een levensverbintenis tussen één man en één vrouw, die elkaar trouw en liefde beloven totdat de dood hen zal scheiden. Het huwelijk is door God ingesteld als een verbond tussen man en vrouw waarin liefde en trouw hen samenbindt. In de Bijbel wordt het huwelijk een verbond genoemd (Spr.2:17; Mal.2:14 Statenvertaling). In onze tijd zouden we spreken van een contract.
Het huwelijksverbond werd in de tijd van de Bijbel, bekrachtigd door een ceremonie, waarbij man en vrouw publiekelijk in het bijzijn van getuigen uitspraken dat zij zich voor het leven aan elkaar wilden verbinden en elkaar liefde en trouw beloofden in goede en kwade dagen, in rijkdom en armoede, in gezondheid en ziekte, totdat de dood hen zou scheiden. In onze tijd wordt het huwelijk voltrokken door de ambtenaar van de burgerlijke stand als vertegenwoordiger van de overheid, en in de tijd van de Bijbel waren dat de ouders (Gen.24) of de oudsten in de poort (Ruth 4:11-13). God heeft zelf het huwelijk ingesteld bij Adam en Eva (Gen.2:18-25); Jezus onderstreept het huwelijk (Mat.19:4-6); en Paulus vergelijkt het huwelijk tussen man en vrouw zelfs met de relatie die er is tussen Christus en Zijn Gemeente (Ef.5:22-23). Je kunt er als christen dus niet omheen, God neemt de instelling van het huwelijk heel serieus.

Om dit zo duidelijk is, verbaas ik me over christenen die toch voor andere relatie vorm, dan het huwelijk kiezen. Dan denk ik die christenen hebben mogelijk ook een “lat relatie” met God? Je eigen leven leiden, maar toch ook een beetje van God. Maar we vergissen ons. Kiezen voor Jezus moet consequenties hebben, anders heeft het geen betekenis. Als we hebben gekozen voor Jezus, dan kunnen we niet blijven leven als onveranderde mensen, de wereld dus gelijkvormig. In de Bijbel lezen we ook de opdracht om het huwelijk in ere te houden (Hebr.13:4a). Indien het huwelijk van oorsprong een menselijke instelling zou zijn, dan is er geen reden dit zo in ere te houden. Heel veel menselijke wetten en regels zijn al lang vergeten of door de tand des tijds aangetast. Maar dat wat God instelt is eeuwig en wordt niet door de tijd teniet gedaan. God nu stelde het eerste huwelijk tussen Adam en Eva in. Hij zag in Zijn grote wijsheid dat het niet goed was dat Adam alleen was en gaf hem Eva. Daarbij zag de mens dat zij een deel van hem was, God had haar uit zijn rib gebouwd en de Heer gaf hiermee het beginsel van het huwelijk aan, deelhebben aan elkaar. Adam noemde haar ook deel van zichzelf. (Gen.2:18-25) vers 23”..toen zeide de mens: Dit is nu eindelijk been van mijn gebeente en vlees van mijn vlees; deze zal mannin heten, omdat zij uit de man genomen is…”
Dit is nu de grondgedachte van het christelijk huwelijk namelijk: de eenwording (samenbinding) van 2 mensen (man en vrouw) die door God zijn samengebracht. (Matth.19:6 “..wat God heeft samengevoegd..”)

Daarom, het christelijk huwelijk heeft een enorme diepe betekenis, het betekent: Geestelijk samengevoegd worden door de Heer en tevens aan elkaar gegeven worden in lichamelijke zin, één vlees worden. (Gen.2:23,24)

  • Er is een natuurlijke (vleselijke) eenwording, Lees Gen.3:16 over de begeerte van de vrouw en Gen. 2:24 over de begeerte van de man.
  • Er is een geestelijk éénwording. Geestelijk éénworden betekent, elkaar verstaan, aanvoelen, willen dienen, aanvaarden etc. Natuurlijk kunnen we dat nooit in voldoende mate in eigen kracht, maar dit is het werk van de Heilige Geest wat ook Zijn vernieuwend werk wil doen in ons huwelijk.

Mijn advies, kies voor een Bijbelse relatie, dat is de enige manier om echt gelukkig te worden! Meer weten, klik hier.

Misschien wilt u erover doorpraten of heeft u advies nodig, u kunt mij altijd mailen.

Over HH

Our desire is to preach the gospel of God's love in different ways. Also we would like to help other people, if you are in trouble or you need advice.
Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Huwelijk, Seksualiteit en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s