Heeft God de schuld?

Nieuwsbericht (augustus 2010): Pakistan is zwaar getroffen door overstromingen en aardverschuivingen. Circa 1600 mensen zouden al om het leven zijn gekomen en miljoenen mensen raakten dakloos. In totaal zijn naar schatting veertien miljoen Pakistanen in meer of mindere mate getroffen door de ramp.

Nieuwsbericht (januari 2010): Een aardbeving met een kracht van 7.0 op de schaal van Richter treft Haïti. De beving veroorzaakt enorme verwoestingen, onder meer in de hoofdstad Port-au-Prince. Artsen en hulpverleners houden rekening met honderden en meer waarschijnlijk duizenden doden.

Heel veel mensen hebben m.i. een verkeerd beeld van God. Dat begrijp ik uit hun reacties als er rampen in de wereld gebeuren. Men denkt dat God dat alles zou moeten voorkomen, want men zegt: “God is toch liefde en almachtig”. Men wil feitelijk zeggen: het is Gods schuld dat er zoveel ellende in de wereld is, dan had God de omstandigheden maar moeten veranderen. Ook zie je heel vaak een tegenover gestelde reactie. Men gaat dan, juist als er problemen zijn, weer op zoek naar God om troost te vinden. Een voorbeeld is wel wat er in Amerika gebeurde. Toen de vliegtuigen in de Twin-towers vlogen, op 11 september 2001, waren in de weken daarna de kerken vol met bezoekers en dat in tegenstelling met de periode daarvoor.

Natuurlijk is dat heel begrijpelijk, mensen zijn in de war en zijn opzoek naar houvast en zekerheid. Alleen zo’n reactie is meestal maar van korte duur. Na verloop van tijd vindt men z’n evenwicht weer terug en gaat het leven weer z’n normale gang en is God weer vergeten of op de achtergrond voor het geval we Hem nodig hebben. Ik denk dat we eerst eens opnieuw moeten gaan begrijpen, wie de God van de Bijbel is. Hij is in ieder geval niet een soort ongevallen verzekering voor het geval we in de problemen komen en God belooft ons ook niet voor alle rampspoed te zullen bewaren, al zouden we dat wel graag willen. Dan zijn we in één klap van alle narigheden in de wereld af en.. zouden we waarschijnlijk God heel gemakkelijk weer vergeten. Overigens, de wetenschap komt er ook steeds meer achter dat heel veel natuurrampen het gevolg zijn van de manier waarop wij met z’n allen met de aarde en de natuur omgaan. De luchtvervuiling en het daaraan gekoppelde broeikast effect, heeft enorme gevolgen die we op korte termijn niet eens kunnen overzien, maar die best eens te maken kunnen hebben met de aardverschuivingen die we nu meemaken. Als je er even over nadenkt, dan gaat het toch wat ver om God daarvan steeds de schuld te geven. Nog erger is het als mensen God de schuld geven van alle oorlogen die er zijn. Nee, het is anders, God heeft ons als mens een eigen verantwoordelijkheid gegeven en daarom als er iemand schuldig is, dan zijn we dat zelf en nu spreek ik natuurlijk erg in het algemeen.

Wie is God dan wel? Jezus openbaart ons God als een hemelse Vader, die ons intens liefheeft en ons in alle omstandigheden van ons leven terzijde wil staan met troost en kracht. Door onze zonden zouden we feitelijk allemaal geoordeeld moeten worden. Daarom zond God Zijn zoon Jezus Christus naar deze wereld om ons te redden van het oordeel. God heeft ons zo lief, dat Hij zijn Zoon liet sterven aan het kruis in onze plaats, Hij oordeelde Zijn Zoon voor ons. Daarom ontvangt iedereen die z’n zonden belijdt en Jezus aanneemt als verlosser, het eeuwige leven en dan is zelfs het sterven geen sterven meer, want we gaat niet meer naar de hel. Echter, God belooft “ons in dit leven” niet een volmaakt vredige aarde, als men dat al ooit gedacht heeft berust dat op een misverstand. God belooft ons echter wel straks een geheel nieuwe wereld, waar geen rampen of oorlogen meer zullen plaats vinden. Lees maar eens het laatste boek van de Bijbel (Openbaring) hoofdstuk 21. Dat is overigens voor God geen probleem, want Hij is nog altijd de schepper van alle dingen en kan zonder problemen een nieuwe wereld scheppen. Als u wilt, kunt u daar ook op wonen, want Jezus heeft ook voor u de straf gedragen.

Als u meer wilt weten, kunt u me gerust mailen, klik hier.

Over HH

Our desire is to preach the gospel of God's love in different ways. Also we would like to help other people, if you are in trouble or you need advice.
Dit bericht werd geplaatst in Actueel, Bijbel, Diversen, Eindtijd, Evangelie, Nieuws en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s