Game verslaving, wat doe je eraan?

Zeker twintigduizend jongeren zijn verslaafd aan games en maar liefst honderdduizend jongeren vertonen tekenen van gameverslaving. Zo’n negentig procent van de jongens speelt volgens een onderzoeker videogames. Het aantal verslaafden neemt toe doordat meer mensen computerspelletjes gaan spelen. Het is te verwachten dat in de toekomst het aantal verslaafden onder jongeren nog drastisch zal toenemen. (Bron: Nederlands Dagblad – 2010).

Het zijn cijfers die niemand zal verbazen. De commercie is er op ingesteld dat vooral kinderen op zo vroeg mogelijke leeftijd aan het computer gamen gaan en inmiddels is het al zover dat talloze kinderen geen dag meer kunnen zonder hun Gameboy, Nintendo X-box of hoe ze allemaal ook mogen heten. Helaas lijken veel ouders zich daar niet druk (meer) om te maken, alsof de strijd al verloren is! Maar een verslaving is echter altijd een gevaarlijke zaak. Voor dergelijke kinderen betekent het ook dat ze allerlei ‘andere’ spelvormen niet meer ontwikkelen, veelal binnen zitten en zich in sommige gevallen isoleren van anderen. Er is vooral ook een geestelijke kant aan dit probleem. Laat ons beseffen dat de duivel nooit geen spelletjes speelt, maar hij is altijd enorm serieus. Zijn enige doel is om kinderen en ook volwassenen te binden. Hij richt daarbij zijn pijlen ook op gelovigen die de Heer Jezus kennen. Verslaafd (of gebonden) zijn aan iets trekt ons weg van God. Als iets belangrijker wordt dan de Heer, dan is er sprake van het dienen van een afgod. Zo simpel leert de Bijbel ons dat en nogmaals, dit geldt natuurlijk niet alleen voor kinderen maar ook voor volwassenen die verzot zijn op games.

Begrijp me niet verkeerd, af en toe gamen kan je ontzettend veel plezier geven. Maar onderscheiding is daarbij wel nodig. Veel spellen zitten vol met geweld…en geweld is nu eenmaal geen spel. De gevolgen van geweld in een game zijn niet altijd direct zichtbaar of voelbaar, maar het heeft met name invloed op de geestelijke ontwikkeling van een kind. Als het geweld gepleegd wordt door een heldenfiguur, bestaat de kans dat uw kind het gedrag gaat imiteren. Vooral wanneer uw kind sterk beïnvloedbaar is op dit gebied. Als ouder moeten we ons realiseren dat wat het oog ziet, grote invloed heeft op wie we zijn of gaan worden! “Het oog is de lamp van het lichaam” zegt de Bijbel. Dus als je oog helder (gezond) is zal heel je lichaam verlicht (helder van aard) zijn. Maar als je oog troebel (misdadig, boos) is, zal er in heel je lichaam duisternis (verduistering) zijn. Als het licht in jezelf verduisterd is, hoe groot is dan die duisternis!” (Matt. 6:22 en 23). 

Verslaving
Mensen die extreem lang games spelen, vertonen dezelfde symptomen als mensen die verslaafd zijn.  Fanatieke gamers blijken erg veel weg te hebben van verslaafden, ze hebben langzaam maar zeker nergens anders belangstelling meer voor en kunnen daardoor niet meer normaal functioneren. Op dat moment is het een demonische gebondenheid geworden waar men van bevrijd moet worden. Sommige laten zich opsluiten in hun virtuele wereld. Gesprekken moeten wijken, momenten van samenzijn zijn onmogelijk men is niet meer bereikbaar.

Ouders zouden beter en nauwgezetter het spelgedrag van hun kinderen dienen te begeleiden. Zou het niet veel beter zijn dat kinderen gestimuleerd worden om ook belangstelling voor andere dingen te hebben, dan uren gamen op een spelcomputer.

Voor een gelovig kind van God is feitelijk maar één middel om de vrijheid te bewaren en geen slaaf te worden van games, internet, of welke ‘afgod’ dan ook, neem in de eerste plaats tijd om met God bezig te zijn. Laat Jezus altijd de belangrijkste zijn in uw leven. De Bijbel zegt het zo:  “Indien gij dan met Christus opgewekt zijt, zo zoekt de dingen, die boven zijn, waar Christus is, zittende aan de rechter hand Gods. Bedenkt de dingen, die boven zijn, niet die op de aarde zijn.” Kol. 3:1, 2
Onze samenleving heeft ware navolgers van Jezus Christus nodig. Zij kunnen ook andere jongeren inspireren, richting geven en bewaren voor een kwijnend bestaan als gamejunkie.

Hoe kom ik van mijn verslaving af?

  1. Erken het probleem voor jezelf en bespreek het ook met anderen om je heen die je kan vertrouwen. Geef toe dat je meer van je iPod houdt dan van je Bijbel. Belijd de zonde van tijdverspilling en geestverzieking aan God en vraag om vergeving.
  2. Neem een radicale beslissing om hier wat aan te veranderen. Neem deze beslissing voor Gods aangezicht en vraag vooral Gods om bevrijding, want anders kun je die beslissing onmogelijk waar maken. Kom je er niet uit, laat met je bidden voor een pastor of begeleider die met Gods Geest vervuld is.
  3. Kom in actie:  beperk je kijktijd  op de TV drastisch, of als je dat niet lukt doe desnoods de TV weg uit je huis. Laat je leven niet beheerst worden door je email, je TV, de laatste games, soaps etc. Doe  er alles aan om deze verslaving een halt toe te roepen. Ga de Bijbel lezen en roep God aan om jou honger in je hart te geven naar Hem.
  4. Zoek God met geheel je hart. Vraag Hem om zijn visie en bedoeling voor jouw leven. Vraag Hem hoe jij kunt bijdragen aan zijn plan met deze wereld en jouw plaats in Gods Koninkrijk.

Misschien zit je in de problemen of wil je advies, of misschien alleen even (anoniem) je verhaal kwijt, dat kan: klik hier

Over HH

Our desire is to preach the gospel of God's love in different ways. Also we would like to help other people, if you are in trouble or you need advice.
Dit bericht werd geplaatst in Bevrijding, kinderen, Verslaving en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s