Kan een christen last hebben van een demon?

Demonen bestaan echt.
Het klinkt wat vreemd voor een nuchter denkend mens, maar toch leert de Bijbel ons over engelen en ook over demonen, geestelijke wezens die we met ons natuurlijke ogen niet kunnen zien. Demonen worden ook wel ‘engelen van satans’ genoemd. Jezus heeft echter aan het kruis van Golgotha de macht van satan verbroken en hem ontwapend. Des ondanks zijn demonen (engelen van satan), nog steeds aktief in deze wereld. Overigens niet voor lang meer, want Jezus komt spoedig en zal een eind maken aan zijn praktijken. Demonen zaaien haat tusen mensen en ook tussen volkeren. Dit is ook de diepe achtergrond, waarom mensen zich ongelukkig kunnen voelen, zelfs al hebben ze alles om gelukkig te kunnen zijn. De Bijbel leert dat we de strijd niet hebben tegen “vlees en bloed” maar tegen boze geesten (Efeze 6:18). Dus heel praktische: het is b.v. niet alleen het gevoel van onrecht waar u moeite mee heeft, maar er zijn demonen in een geestelijke wereld, die haat en onvrede aanwakkeren. Ze zijn er de feitelijk oorzaak van dat mensen elkaar gaan haten en zelfs doden.  Nogmaals, Jezus heeft de macht van de duivel verslagen. Een mens die zich bekeert en zijn zonden daarbij radikaal aflegt, kan satan in Jezus naam wederstaan. Jezus naam is een krachtig wapen, omdat Jezus verbonden is aan Zijn naam. Bij het noemen van die naam vluchten demonen. Probeer het maar eens: terwijl u in gebed bent noemt u die naam in geloof. In die naam is bevrijding, overwinning en kracht. Herinner de duivel er aan dat hij de strijd verloren heeft en dat hij geen recht op u heeft. U zult zien dat het werkt.

Kan satan ons toch nog binden?
Dit is een vraag die snel opkomt wanneer men b.v. te maken heeft met de wereld van occultisme of misschien er wel vroeger mee te maken heeft gehad en men nu last heeft van angsten, depressies of andere onverklaarbare emotionele of geestelijke druk. Kun je in zo’n geval gebonden zijn door een demon? In plaats van direct antwoord te geven op deze vraag kan ik wel zeggen dat alle christenen ‘last’ zullen hebben van demonen die hen aanvallen. De Bijbel leert dat onze werkelijk strijd niet hier op aarde is, dus tegen alles wat we met onze ogen kunnen zien, maar tegen boze geesten in de geestelijke wereld rondom ons (Efeze 6:18). Met name christenen die te maken hebben gehad met een occult verleden, kunnen wel degelijk nog last hebben van demonen die er alles aan doen om hen weer in bezit te krijgen (Luc.11:24-26). Alleen we hoeven niet bevreesd te zijn, want in Jezus naam zijn we sterker dat de hele legermacht van de vijand (Luc.10:19).
De vraag is alleen, is dit dan hetzelfde als dat een demon ons bindt om ons tot zondigen te dwingen, zodanig dat we er geen weerstand tegen kunnen bieden. Kan dit ook een kind van God overkomen dat in nauwe relatie leeft met Jezus? De Bijbel zegt echter dat we onaantastbaar zijn (Spreuken 29:25). Wat we dus heel goed moeten beseffen is, dat de Bijbel niet leert dat een christen wat dagelijks leeft met Jezus, toch nog zomaar bezeten of gebonden kan worden door een demon. Dus zonder dat u er zelf iets tegen kan doen. Wederomgeboren christenen kunnen echter wel hevig aangevallen worden door demonen en daarom moeten we ons wapenen met Gods wapenrusting (Efeze 6).

Er is maar één oorzaak waardoor de satan kans ziet om ons te binden. Dat is als we weglopen uit de beschermende omgeving van de Heer, door de zonde van ongehoorzaamheid. Dan geven we a.h.w. ons over aan duistere machten, die komen om de controle van ons leven over te nemen. Een goed voorbeeld is iemand die b.v. aan porno verslaaft is. Het begint klein, bijvoorbeeld met het zien van foto’s, films etc en langzaam gaat het verder, op een dag valt Gods bescherming over ons weg en nemen onreine demonen de controle van het leven over en kan men geen nee meer zeggen. Een goed voorbeeld is het leven van koning Saul die door zijn ongehoorzaam aan God, last kreeg van een demon die bezit van hem nam (1 Sam.16:14). Het gevolg was een diepe depressie die hem tot een diep ongelukkig mens maakte.

Wanneer we dus ‘niet’ in nauw kontakt leven met Jezus en we de deur van onze geestelijke  woning ‘niet’ vergrendeld hebben, dan kunnen demonen wel degelijk binnen komen. Je kunt je leven voorstellen als een huis. In dit huis zijn een heleboel kamers. Op sommige deuren zit een demonisch slot waardoor u blokkades ervaart. Door bevrijding worden deze sloten verwijderd. Daarna heeft u de keuze vrijheid om deze deuren al dan niet te openen. Achter deze deuren kunnen zowel positieve als negatieve dingen aanwezig zijn. Bevrijding heeft dus tot gevolg dat geestelijke blokkades die u beletten om tot uw doel te komen worden verwijderd. Demonen, boze geesten, kunnen toegang krijgen in ons leven doordat wij een deur hebben opengelaten voor de vijand. Het is onze verantwoordelijkheid die deuren weer te sluiten en daarmee de ‘wettige grond’ voor een demon weg te nemen. Als we een boze geest niet eerst zijn recht ontnemen in ons leven te zijn, kan het een lange strijd worden om tot bevrijding te komen en het is de vraag of we die gaan winnen! Anderzijds geldt: hoe beter mensen de wettige gronden kennen, de deuren sluiten en op een Bijbelse manier de vijand zijn grond ontnemen, hoe gemakkelijker bevrijding is.

Wat moeten we doen als we bevrijding nodig hebben?
Kan een christen weer vrij worden? En het antwoord daarop is een volmondig “ja” want een kind van God behoort vrij te zijn. Heel vaak weten mensen niet dat ze gebonden zijn. Een christen kan dus door zondigen, lijden onder de invloed van het rijk van de duisternis. Wat moeten we doen als we ervaren dat we bevrijding nodig hebben.

 • uw zonden belijden – zodat de macht van die zonde gebroken wordt (Jac. 5:16; 1 Joh. 1:7)
 • zonodig mensen vergeven – zodat de bitterheid ons niet meer gevangen houdt (Mat. 18:21-35; Heb. 12:15)
 • Gods Woord te belijden – omdat dit ons vrij maakt en wij in waarheid wandelen (Joh. 8:32; 1 Joh. 1:7)
 • Bidden in Jezus naam, wederstaat satan in geloof – omdat de duivel wijkt wanneer een christen bidt in Jezus naam (Mat. 17:21; Mat 26:41; Ef. 6:18)
 • Zoek zo nodig gebedshulp bij andere geestvervulde christenen, omdat het éénparig gebed veel kracht heeft (Mat.18:18,19)

Misschien heeft u hulp nodig of advies, of u wilt anoniem uw verhaal aan ons kwijt, klik hier

Over HH

Our desire is to preach the gospel of God's love in different ways. Also we would like to help other people, if you are in trouble or you need advice.
Dit bericht werd geplaatst in Bevrijding, Eindtijd, Vergeven, Verslaving en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Kan een christen last hebben van een demon?

 1. Danny zegt:

  Prachtig, houd deze goede werken vol; ik weet uit eigen ervaring dat de Satan wel degelijk bestaat en beslist rondgaat als een brullende leeuw.

  Vroeger hield ik me bezig met het occulte als tiener en ik kan iedereen vertellen, ik zou het bijna van de daken afroepen: “blijf met uw handen hiervan af want het zal u schaden!”

  Het heeft me bloed, zweet en tranen gekost, jarenlang! en het brengt lijden en verslavingen met zich mee. Ik, nu plusminus 15 jaar verder ben nu sinds kort echt naar bevrijding toe aan het gaan in naam van de Here, Jezus Christus.

  Het is jammer dat zoveel mensen me voor gek verklaren maar ik kan met zekerheid zeggen: de grootste truc van de duivel is, geloven dat hij niet bestaat!

  Kijk maar eens rond hoe het occulte in de huiskamers binnenkomt in programma zoals Char, Derek Ogilvie enz. Op zich is het bekijken niet gevaarlijk maar wel als je interesse er groter in wordt dan normaal! Glaasje draaien, pendelen, kaarleggen enz: blijf ervan af!

  Toch zullen mensen zich hier nog mee bezig houden maar ik hoop na het lezen van dit bericht, dat enkelen dit NIET doen. Als is het er maar 1…………….

  groet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s