Het afgelopen jaar hebben tablet, iPad en/of het z.g. elektronische boek (e-reader) steeds meer terrein gewonnen. Steeds meer mensen lezen kranten en tijdschriften doormiddel van een digital medium. Dat bevalt kennelijk erg goed, want de markt groeit en uitgevers en boekhandels vragen zich met schrik af wat de toekomst zal zijn van het gedrukte boek.
Natuurlijk heeft het ook veel voordelen, bijvoorbeeld als men gewend is de krant ’s morgens te lezen. Men hoeft ’s ochtends niet meer naar de brievenbus te lopen, of als men vroeger wakker, is te wachten tot de kranten bezorger is geweest. Ook de hoeveelheid papier die men iedere maand weggooit in de papierbak, kan aanzienlijk minder en ook dat heeft voordelen. Digitale boeken koop men gemakkelijk online via internet en dat bespaard ook een rit naar de boekhandel. Nee, ik verwacht niet dat het papieren boek een, twee, drie plotsklaps zal verdwijnen. Veranderingsprocessen gaan vaak veel langzamer dan de enthousiaste voorstanders denken. Maar het einde is wel onontkoombaar.
Sommige enthousiaste boekenlezers denken dat het ene medium het andere niet zal verdringen. Maar helaas, de geschiedenis vertelt ons anders. Het telegram is verdwenen, de telex ook. Maar veel relevanter is het meestal verzwegen voorbeeld van de typemachine, is in amper tien jaar tijd geschiedenis geworden. Die verdwijning bewijst dat er ook zonder gebruik van papier, boeken geschreven kunnen worden. En als ze zo geschreven worden, waarom dan niet ook zo gelezen?
Ook bij openbare bibliotheken in ons land is het aantal bezoekers in de laatste jaren, drastisch minder is geworden. Er zijn relatief nog maar weinig tieners die nog enthousiaste lezers zijn en zij zijn toch de generatie van de toekomst. Men doet er van alles aan om het tij te keren, maar het is de vraag of dat nog gaat lukken.
Maar er is nog iets anders gaande met betrekking tot het geschreven boek en hier gaat het om wat gaande is in de gemeente van Jezus Christus. Ik heb het ontdekt in verschillende gemeenten waar ik het afgelopen jaar spreekbeurten mocht vervullen, OOK DAAR VERDWIJNT HET BOEK.
In steeds meer kleine en grote gemeenten komen we mensen tegen die geen Bijbel meer meenemen naar de samenkomst, omdat men de Bijbel online bij zich heeft d.m.v. een iPad of i.d.. Men leest de Bijbel dus wel, maar tegelijk heeft men de internet verbinding online. De gevolgen laten zich raden, het komt helaas ook steeds meer voor dat men andere zaken aan het doen is i.p.v. alleen Bijbel lezen. We kwamen ook mensen tegen die ons zonder schroom bekende, zelfs geen Bijbel meer te hebben.
Daarnaast zien we nog een andere trend in de gemeente van de Heer. Liederen boeken in welke vorm dan ook, zijn al helemaal niet meer nodig. In praktisch alle evangelie gemeenten of kerken, worden liederen digitaal geprojecteerd tijdens de samenkomst en dus is het nog zelf aanschaffen van een liedboek helemaal overbodig. Als men eventueel de liederen thuis wil leren of beluisteren, dan kan men een CD of DVD aanschaffen, maar zelfs dat is niet echt nodig, je download het lied gewoon gratis van internet. Voor wie het allemaal nog kan volgen.. in ieder geval zullen jonge mensen precies weten waar ik het over heb.
De vraag dringt zich steeds meer aan ons op, moeten we dit allemaal als een gezegende verandering zien, die nu eenmaal de moderne tijd met zich mee brengt? We zijn toch ook niet allemaal bij de perkamenten boekrol uit de middeleeuwen gebleven en we zien daar toch wel allemaal het voordeel van in.
Natuurlijk is een te strak vasthouden aan ouderwijze systemen beslist een verloren zaak. Op een dag zal de nieuwe generatie de plaats van de ouderen innemen en zij denken absoluut veel meer in de richting van de z.g. digitale snelweg.
Maar er is iets anders wat mij zorgen geeft, met name als het gaat om die online Bijbels op je iPad, die sommige al gebruiken tijdens de samenkomsten. We hebben immers te maken met machtige tegenstanders, namelijk satan met zijn hele demonen leger en hij is ook actief op het internet, dat zal elke internet gebruiker met me eens zijn. Het is absoluut niet denkbeeldig om in het teken van het beest (=antichrist), wat men straks nodig zal hebben om te kunnen kopen of verkopen (zie Openb.13), een digitale code te zien. Internet is de manier om straks de totale controle te hebben over elk mens, over de gehele wereld. Nu al kunnen we niet meer buiten, onze economie zou beslist instorten.
Wat mij zorgen geeft voor de toekomst is de betrouwbaarheid van de online Bijbel. In ieder geval is het vele malen eenvoudiger om een online Bijbel te wijzigen, dan een Bijbel in boek vorm. Ook dat laatste gebeurt nu al, maar dan heeft men het over een andere vertaling of i.d., maar online Bijbel vertalingen zijn zeker moeilijker te controleren. Daarbij komt dat er nu met name onder jongeren een generatie opgroeit die zich veel minder druk zal maken over de betrouwbaarheid van een Bijbelwoord en zich veel meer zal laten leiden door duidelijke eigentijdse woorden, waarin sommige vertalingen nu al geschreven zijn. Wat dat aangaat is de toekomst beslist zorgelijk te noemen.
Daarnaast onstaan er allerlei andere vormen van b.v. digitale Bijbelstudies die gevolgd kunnen worden, gewoon thuis in de gemakkelijke stoel, net zoals de TV dominee die ons digitaal wil toespreken op zondag morgen, omstreeks de tijd dat we vroeger naar de kerk gingen. In het afgelopen jaar zijn we verschillende mensen tegen gekomen, die helemaal niet meer de noodzaak zien om zich nog aan te sluiten bij een kerk of evangelie gemeente. Men voed zich geestelijk doormiddel van deze digitale mogelijkheden en is daar tevreden mee. Voor mij staat het vast dat dit in de toekomst steeds grotere vormen zal aannemen.
Onlangs las ik het volgende: Nieuwe islam-vriendelijke Bijbel schrapt God als Vader en Jezus als Zoon. In een duidelijke poging het christendom en de islam met elkaar te verenigen hebben de internationaal bekende Wycliffe Bijbelvertalers ‘islamvriendelijke’ vertalingen uitgebracht waarin alle voor moslims godslasterlijke termen zijn veranderd of zelfs geheel zijn geschrapt, inclusief de in islamitische ogen grootst mogelijke zonde, namelijk het toekennen van ‘partners’ aan God. In deze nieuwe Bijbels zullen christenen dan ook tevergeefs zoeken naar God de Vader en Jezus de Zoon.
Voorbeeld: Jezus’ opdracht om alle volken te ‘dopen in de naam van de Vader en de Zoon en de heilige Geest’ (Mat.28:19) is veranderd in ‘reinigen met water in de naam van Allah, zijn Messias en zijn heilige Geest.’ In Arabische bijbels is het woord ‘Vader’ vervangen door ‘Heer’, ‘Beschermer’, ‘Allerhoogste’ of ‘God’. In Bangla (Bangladesh) bijbels is ‘Zoon van God’ vertaald als ‘Messias van God’, zodat het in overeenstemming is met de Koran, waarin Isa al-Masih (Jezus de Messias) slechts als mens wordt afgeschilderd.
Ook deze vertalingen worden straks online gepresenteerd en iedereen kan dus de vertaling kiezen die men het meest aanstaat.
Even een hint om over na te denken: In de Bijbel lezen we van het boek des levens. Uit Openbaring 21:27 weten we dat slechts zij die zijn ingeschreven in “het boek des levens”, recht hebben in te gaan in het nieuwe Jeruzalem. Door hun inschrijving in “het boek des levens” zijn zij gerechtigd deel te hebben aan het eeuwige leven. Waarschijnlijk zal er nooit een digitale versie komen van dat boek.
Ik heb onlangs toch maar weer een nieuwe Bijbel gekocht. Wilt u erover doorpraten, dat kan; KLIK HIER.