Er zijn mensen nodig die bidden, geven en gaan.

Diny en Henk Herbold gaan 2 september 2012 weer op reis naar Roemenië. De stichting Hulp aan Oost Europa, onderneemt nu al ruim 22 jaar zendingsreizen en hulptransporten naar Oost Europa.

Door de kredietcrisis is de nood in Roemenië enorm toegenomen. Zulke financiële rampen hebben in deze arme landen nog veel grotere gevolgen dan bij ons. De werkeloosheid is momenteel dramatisch in veel gezinnen. Er zijn in toenemende mate arme gezinnen die leven in krotten of verwaarloosde woningen, omdat ze niet instaat zijn om de huur en de hoge energiekosten te betalen. Vooral in de winter moet men vaak schulden maken om te kunnen eten en tenminste één kamer te verwarmen. Nog erger wordt het als men kosten moet maken voor schoolmaterialen of medische behandelingen. Zonder dat men een arts of ziekenhuis apart betaalt, wordt men gewoon niet geholpen. Veelal zijn de kinderen degenen die het meeste onder de situatie lijden. Soms worden ze door de ouders, uit pure wanhoop, de straat op gestuurd omdat ze niet meer voor ze kunnen zorgen. Het gevolg is dat men over straat zwerft, leeft onder bruggen, zonder hoop voor de toekomst.

Als God het ons geeft, zullen we 2 september 2012 weer vertrekken, voor een reis van ongeveer 17 dagen. We zullen in de eerste plaats enkele dagen in Oradea en omgeving werken en daarna richting Cluy Napoca vertrekken. Wilt u ook voor ons bidden? Zending is nog steeds de grote opdracht van de gemeente van Jezus Christus. Met zending bedoel ik gehoor geven aan de woorden van Jezus in Matth. 28: 18-20 “Gaat dan henen, maakt al de volken tot mijn discipelen….”

Het zou beslist goed zijn als meer jongeren en ouderen tijd zouden vrijmaken om op één of andere wijze betrokken te zijn bij zending. Ook zij die zich niet echt geroepen voelen om daadwerkelijk naar uit te gaan, roept de Heere op om één of andere wijze toch gestalte te geven aan de opdracht van Jezus. Er zijn feitelijk drie soorten mensen nodig. Mensen die bidden, mensen die geven en mensen die gaan.

Er zijn nog steeds plaatsen in de wereld waar zending hard nodig is. Allereerst, er zijn nog honderden miljoenen mensen die deel uitmaken van bevolkingsgroepen die nauwelijks of in het geheel niet met het Evangelie in aanraking zijn geweest. Daarbij hoeft niet alleen gedacht te worden aan etnische groepen, maar ook aan sociale groepen.

Werk genoeg in de zending.
Bijvoorbeeld in Roemenië waar bepaalde groepen ernstig gediscrimineerd worden zoals gehandicapten, werkloze ouderen, zigeuners, analfabeten, alleenstaande tienermoeders etc.. Deze groepen dragen vaak niets (of nauwelijk iets) bij aan de samenleving en worden daarom regelmatig aan hun lot overgelaten. Maar er is ook zending nodig op plekken waar wel een kleine plaatselijke gemeente is, maar de gemeente bemoediging nodig heeft om staande te blijven. Gedacht kan worden aan Bijbelstudie, Bijbelse vorming van plaatselijke leiders, maar ook aan kinder en jongerenwerk om een nieuwe generatie in hun land te bereiken met het Evangelie.
Een andere belangrijke taak in zending zijn ondersteunende taken. Denk aan mensen die de bevoorrading regelen voor zendelingen op geïsoleerde plekken, onderwijzers, pastoraal begeleiders en fondsenwervers etc.. Ik denk dat iedere christen zich serieus zou moeten afvragen of het echt niet mogelijk is dat God hem of haar roept om ook te gaan. Er zijn namelijk allerlei soorten mensen nodig in de zending en zeker niet alleen predikers, maar ook b.v. bouwvakkers, onderwijzers en medici.

Een groeiende groep binnen zendingsorganisaties zijn de vijftigplussers. Mensen met die hun handen vrij hebben omdat hun kinderen volwassen zijn, die levenservaring hebben, geestelijk volwassen zijn en die in veel landen door hun grijze haren meer voor elkaar kunnen krijgen dan jonge zendelingen. Maar ook steeds meer universiteiten in andere landen bieden studies aan in het Engels op allerlei vakgebieden, speciaal voor buitenlandse studenten. Dit biedt een natuurlijke manier om met medestudenten in contact te komen en de taal en cultuur van een land te leren, zonder grote visumproblemen. In een zeer moeilijk toegankelijk land was bijvoorbeeld vraag naar buitenlanders die verstand hadden van geiten verzorgen. Op een andere plaats was iemand nodig die ex-prostituees kookles kon geven. Kortom, er zijn maar weinig gaven die niet inzetbaar zijn op het zendingsveld.

We kunnen niet allemaal uitgaan.
Maar dit is ook waar. Iedereen die echt betrokken is, zou misschien in zijn of haar hart wel willen uitgaan, maar niet iedereen kán daadwerkelijk gaan. Feitelijk heeft iedere christen een roeping op het gebied van zending, maar voor velen is dat een roeping aan het thuisfront, om zending te ondersteunen. Maar deze mensen zijn niet minder belangrijk.

Natuurlijk, niet iedereen is geschikt om in een ander land te wonen en werken. Het belangrijkste is natuurlijk de bereidheid om te dienen, op welke manier dan ook. Wie ook maar enigszins beseft wat Gods liefde voor de verloren wereld inhoudt. Dat God alles weg gaf, in de vorm van Jezus die wilde sterven voor onze redding, kan het niet laten om zich te bekommeren om zijn naasten, zowel die om de hoek van de straat, als die in ver weg in een ander land wonen. Bent u bereid om te dienen waar nodig? Bidt de Heer om Zijn leiding, zodat u precies daar dienstbaar zal zijn waar u het meest tot zegen kunt zijn.

Meer weten over zending, KLIK HIER

Over HH

Our desire is to preach the gospel of God's love in different ways. Also we would like to help other people, if you are in trouble or you need advice.
Dit bericht werd geplaatst in Evangelie, Zending en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s