Studie over geestelijk leiderschap – Deel 3.
(Voor deel 1: KLIK HIER en deel 2: KLIK HIER)
De basis van Bijbels leiderschap is dus de roeping door God zelf, maar ook de toerusting door Zijn Geest en vanuit het Woord, dit alles moet zichtbaar worden in een houding van liefde en dienstbaarheid aan de gemeente. Aan een roeping tot leiderschap gaat altijd een persoonlijke roeping door God vooraf en zal ook altijd bevestigd moeten worden in de gemeente.
Iedere evangelie gemeente heeft door God geroepen leiders nodig. Daarmee bedoel ik dus, mensen die geroepen zijn in de bediening en die merkbaar vol van de Heilige Geest en wijsheid zijn (Hand. 6:3). Op zulke mensen moeten we in de gemeente ook letten en ze zo nodig naar voren halen. De apostelen deden dat ook, ze zeiden tot de mensen in de gemeente “zie dan uit…naar mannen… vol van Geest en wijsheid “. Kijk u er al naar uit!!
Geroepen leiders zijn in de eerste plaats ‘dienaren’.
In de huidige tijd zien we steeds weer leiders opstaan in evangelische kringen die zichzelf eerder zien als een soort manager, dan zichzelf te zien als dienaren van de gemeente. Ze commanderen voortdurend en leiden de gemeente alsof het een bedrijf betreft, terwijl het dat absoluut niet is. De gemeente wordt in de Bijbel o.a. genoemd het lichaam van Christus, Jezus is de enige top manager. Een gemeente leider heeft juist een voorbeeld functie in de gemeente van ‘dienen’, daarom is het zeer noodzakelijk voor een dienaar van God om te sterven aan zijn ego en te winnen aan nederigheid. Er is feitelijk geen plaats voor ego in het Koninkrijk van God, dus het dienen van God ‘op je eigen manier’. Helaas, niet elke prediker of pastor is ook een geroepen leider, vol van de Geest en wijsheid Gods, zoals de Bijbel zegt.
Sommige leiders zijn tegenwoordig uitgekozen door een sollicitatie commissie die hen heeft aangesteld vanwege opleiding of titel, sympathie of b.v. omdat men in het bedrijfsleven al succesvol was, maar dit zijn allemaal menselijke redenen die nergens teruggevonden worden in de Bijbel. Gezien vanuit de Bijbel, is het nog steeds zo dat God leiders wil aanstellen, nadat hun bekwaamheid en roeping duidelijk door de Heilige Geest zichtbaar is geworden in de gemeente. Feitelijk is dit de enige Bijbelse weg, onze roeping door God alleen, bepaalt of we wel of geen gezag mogen dragen in de gemeente. Lees Hebr. 5:4 “Niemand kiest zichzelf uit voor deze eervolle positie. Hij wordt geroepen door God, zoals Aaron.”
De geroepen leiders.
Waarom is het zo belangrijk dat de juiste leider wordt aangesteld? Het leiderschap in de gemeente is heel iets anders dan wat we in de wereld om ons heen gewend zien. Een leider in het koninkrijk van de Heer geeft namelijk leiding vanuit een dienend leiderschap. Nu betekent dat niet, dat men alles maar moet doen wat anderen van vragen of eisen. Nee, zeker niet! Dienend leiderschap betekent echter wel dat men niet alleen dient, maar ook leiding geeft in het dienen. Dus je bent een voorbeeld in zelfverloochening en opoffering. Daarom kan een geestelijk leider ook nooit bezig zijn zichzelf te verrijken of als een dictator regeren in een gemeente.
Er mag ook nooit een steeds groter wordende afstand ontstaan tussen de gemeente en de leider, want hij is aangesteld om de gemeente te dienen en dat kun je alleen als je midden tussen de mensen staat.
Luister naar wat Jezus zegt tot Zijn discipelen. Hij riep hen bij zich en zei: “Gij weet, dat zij, die regeerders der volken heten, heerschappij over hen voeren, en hun rijksgroten oefenen macht over hen. Zo is het echter onder u niet. Maar wie groot wil worden onder u, zal uw dienaar zijn; en wie onder u de eerste wil zijn, zal aller slaaf zijn. Want ook de Zoon des mensen is niet gekomen om Zich te laten dienen, maar om te dienen en zijn leven te geven als losprijs voor velen.” (Marcus 10:42-45)
Als Jezus met discipelen op weg gaat naar Jeruzalem vragen Jacobus en Johannes Hem om een gunst: “Als u op uw troon bent gezeten in heerlijkheid, mogen wij dan naast u zitten, de een rechts, de ander links van u.” (Marc.10:37) Maar dit was niet wat Jezus bedoelde.
Jezus liet bij het verhaal van de voetwassing het meest zien wat Hij bedoelde, door de voeten van de discipelen te wassen (Joh.13). Hij nam daarvoor zelf het initiatief, Hij nam dus de leiding en Hij zegt daarbij dat Hij dit doet als een voorbeeld, dus ook voor ons.
Wanneer Petrus vervolgens zegt: “Ik wil niet dat u mijn voeten wast”, dan houdt Jezus het leiderschap in handen. Hij zegt: “Als ik je voeten niet mag wassen, dan heb je geen deel aan mij” Petrus zegt dan: “Was me dan maar helemaal!” Maar Jezus doet dat niet. Nee! Hij houdt de leiding en zegt: “Nee, het is genoeg als Ik je voeten was!“ Jezus wist dienen te combineren met duidelijk leiderschap.
Aan de ene kant zien we hoe Jezus dient, maar aan de andere kant zien we ook hoe Jezus voortdurend corrigerend bezig is en vermaant. Vanuit Zijn dienende houding was Jezus tegelijkertijd een duidelijk en sterke leider. Hij liet zich in Zijn beslissingen niet beïnvloeden door mensen, maar door God. We zien dat Hij voortdurend initiatieven en beslissingen nam. Dit deed Hij soms op een zeer directe wijze! Daarom, duidelijk leiderschap staat niet in contrast met dienend leiderschap. Sterker nog, ze horen bij elkaar!
De geest van hoogmoed.
De geest van hoogmoed dreigt ook in evangelische kringen soms voor te komen. Paulus heeft het reeds geprofeteerd in 2 Tim.3:4, mensen zullen in de eindtijd “opgeblazen” zijn en helaas komt het ook onder christenen voor. Er zijn leiders van evangelische gemeenten, die beslist nooit tegengesproken willen worden, want alles wat ze besluiten is van God(?) Men roept zelfs regelmatig, juist niet hoogmoedig te zijn, maar in de praktijk wil men graag gezien worden en een naam hebben; men wil zich laten gelden.
Werkelijk geestelijk leiders, hebben een bescheiden en dienstbare geest en dat zal er ook toe leiden dat mensen willen volgen omdat ze dat zelf willen, niet omdat ze je moeten volgen. Oprechte nederigheid en geestelijk leiderschap zijn aantrekkelijk. Mensen willen graag iemand volgen die samen met hen dient en een voorbeeld voor hen is. Misschien vat de Apostel Paulus het wel het beste samen: “Wees mijn navolgers, zoals ik het ben van Christus” (1 Korintiërs 11:1).
Nederigheid, of bescheidenheid, is de houding waarmee je het belang van anderen vóór je eigen belang plaatst; de houding waarmee je anderen belangrijker vindt dan jezelf. Over Mozes, de leider van een miljoen Israëlieten, werd gezegd: “Nu was Mozes een zeer bescheiden man – niemand op de hele wereld was zo bescheiden als hij” (Numeri 12:3). Wanneer we onszelf te hoog inschatten dan weerhoudt dat ons ervan om oprecht om anderen te geven. Nederigheid stelt je in staat om anderen met heel je hart te dienen en zo een voorbeeld te stellen dat anderen zullen volgen
Sommigen hebben ons gevraagd: Kun je ook de eigenschappen van het geestelijk leiderschap ontwikkelingen?
Het antwoord is eenvoudig: vraag God om je hart te veranderen en om die karaktereigenschappen in je hart te ontwikkelen die vereist zijn om een geestelijk leider te kunnen zijn. (1 Korintiërs 3:4-7; Galaten 5:22-23).
Leer daarbij ook te wachten op God, wees beschikbaar voor het werk van God en trouw in alles wat je doet voor Jezus. Als de tijd rijp is zal de Heer de deur voor ons openen en ons gebruiken zoals Hij wil.
Napraten of vragen, dat kan: KLIK HIER.