In Roemenië komt nog steeds honger en armoede voor.

1Zendingsorganisaties in het algemeen en ook de stichting Hulp aan Oost Europa, zien uit naar mensen die zich gedrongen voelen om mee te werken in de visie die we hebben, uiteraard gedrongen door de liefde van Christus. Gelukkig zijn er nog steeds mensen die bewogen worden door de liefde van Jezus, om te geven en te helpen en dat ondanks de crisis in eigen land.

Er zijn natuurlijk ook mensen nodig om te gaan en daadwerkelijk de hulp te brengen. Wat dit laatste betreft kan natuurlijk niet iedereen hieraan deel nemen. Een belangrijke voorwaarde is: bekwaam zijn om te helpen, maar het voornaamste is toch een roeping en trouw. Want met wat enthousiasme en idealen red je het niet. Het zendingswerk is zwaar en je gaat er met mensen om van een heel andere cultuur en met soms voor ons vreemde gewoonten. Als je niets hebt om op terug te vallen dan gaat het niet. Je moet op de Heer en je roeping terug kunnen vallen, dat alleen kan je staande houden.

Diny en Henk Herbold hebben besloten weer op reis te gaan naar Roemenië. Als vertegenwoordiging van de stichting Hulp aan Oost Europa, ondernemen ze nu al ruim 23 jaar zendingsreizen en hulptransporten naar Oost Europa. Ze zullen in de eerste plaats enkele dagen in Oradea en omgeving werken en daarna richting Cluy Napoca vertrekken.

Duizenden broeders en zusters in Christus in Roemenië, vrezen de winter die voor hen ligt. Honger en kou wordt ieder jaar weer velen fataal. Met name de ouderen in krotwoningen, die nauwelijks of niet verwarmd kunnen worden, zijn het slachtoffer. Maar ook kinderen die onvoldoende goede voeding krijgen en weinig mogelijkheden hebben tot scholing gaan, zonder hulp een onzekere toekomst tegemoet.

De armoede treft altijd met name de kwetsbare groepen in de samenleving, zoals ouderen en gehandicapten. Aan de armoede liggen natuurlijk structurele oorzaken ten grondslag. Zo zijn de pensioenen van ouderen volstrekt onvoldoende om te voorzien in de primaire levensbehoeften. Voor gehandicapten zijn de problemen nog groter. Velen van hen worden verstoten en leven in een onvoorstelbaar isolement.

Ook andere groepen in de samenleving vrezen de winter. Vaders en moeders van grotearmevrouw gezinnen kunnen de monden van hun kinderen onmogelijk voldoende voeden. Hun salaris is vaak veel te laag en nog erger wordt het als men z’n werk verliest en moet leven van de liefdadigheid van vrienden en familie. Daarom, gebrek aan voedsel, medicijnen, kleding en warmte maakt dat velen Roemenië in de wintermaanden een dagelijkse strijd hebben te voeren om te overleven.

Als stichting verstaan we onze roeping om in navolging van Christus diegenen die geen helper hebben tot hulp te zijn. We willen niet alleen maar het evangelie brengen, ze bemoedigen en met hen bidden, maar we willen ook letterlijk brood aan de hongerige geven en kleding om de naakten te kleden (Jesaja 58:7). Uiteraard kunnen we dat onmogelijk met eigen middelen alleen, we zijn ook afhankelijk van de steun van vele sponsors die ons regelmatig ondersteunen met een gift. Gelukkig zijn ze er nog steeds en we zijn God daar in de eerste plaats dankbaar voor.

Natuurlijk beseffen we dat structurele veranderingen nodig zijn, wil er echte veranderingen komen in de situatie van de armen. Maar we vinden dat dit ons niet ontslaat van onze roeping en verantwoordelijkheid, om in ieder geval te doen wat we kunnen om de acute nood van onze broeders en zusters in Christus te helpen oplossen.

DSC00698De invloed van de noodhulp die we jaarlijks bieden is beslist enorm groot, het is meer als een druppel, zoals sommigen dachten. Vooral, vergeten mensen ontvangen nu liefde, aandacht en zorg van een ander die in bewogenheid naar hen omziet. Daarnaast, voedsel, kleding, medicijnen en hout voor de kachel, het zijn allemaal liefde bewijzen en dat heeft kostbare waarde voor God. Tevens doen we er alles aan om de mensen te bemoedigen met het Woord van God.

Natuurlijk kunnen we niet allemaal uitgaan.
Iedereen die echt betrokken is, zou misschien in zijn of haar hart wel willen uitgaan, maar niet iedereen kán daadwerkelijk gaan. Feitelijk heeft iedere christen een roeping op het gebied van zending, maar voor velen is dat een roeping aan het thuisfront, om zending te ondersteunen. Maar deze mensen zijn niet minder belangrijk.

Natuurlijk, niet iedereen is geschikt om in een ander land te wonen en werken. Het belangrijkste is natuurlijk de bereidheid om te dienen, op welke manier dan ook. Wie ook maar enigszins beseft wat Gods liefde voor de verloren wereld inhoudt. Dat God alles weg gaf, in de vorm van Jezus die wilde sterven voor onze redding, kan het niet laten om zich te bekommeren om zijn naasten, zowel die om de hoek van de straat, als die ver weg in een ander land wonen. Bent u bereid om te dienen waar nodig? Bidt de Heer om Zijn leiding, zodat u precies daar dienstbaar zal zijn waar u het meest tot zegen kunt zijn.

Meer weten over zending, KLIK HIER

Advertentie

Over HH

Our desire is to preach the gospel of God's love in different ways. Also we would like to help other people, if you are in trouble or you need advice.
Dit bericht werd geplaatst in Evangelie, Zending en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s