Als je op zoek bent naar een levenspartner (deel 1).

Een meisje zoekt een jongen. Waar moet je als christen op letten? 

(Het tweede deel is er ook: “Een jongen zoekt een meisje“.)

verkering

Inleiding.
Als je trouwt zul je merken dat je partner alle aspecten van je leven beïnvloed en dat is ook goed. Je kunt niet meer zomaar  zelfstandig beslissingen nemen. Je moet rekening houden met de mening van de ander. Het is de bedoeling dat je een eenheid gaat vormen met je partner. Althans, aan die eenheid moet je in het huwelijk werken. En hier kom je nu op een punt waar het spannend wordt als b.v. een christen en een niet christen toch een relatie hebben met elkaar.

Het is geen punt van twijfel dat een gelovige bijzonder veel van een ongelovige kan houden en andersom. Een ongelovige man of vrouw kan je dan ook niet zomaar gelijkstellen met losbandige mensen die alles doen wat God verboden heeft. Er zijn ongelovige mensen die er absoluut een goede en gezonde leefwijze op nahouden en die goede normen en waarden hebben in hun leven. Daarmee hoeven ze niet te verschillen met christenen. Maar ondanks al deze mooie eigenschappen, is er één wezenlijk verschil: in de gelovige woont de Geest van God. Zijn geest is door God levend gemaakt. En in de ongelovige woont de Geest van God niet. Of zoals Johannes het zegt in 1 Johannes 5:12 “Wie de Zoon heeft, heeft het leven; wie de Zoon van God niet heeft, heeft het leven niet”.

Het is voor een gelovige al in de verkeringstijd van groot belang om alert te zijn en biddend na te gaan of degene waar je mee omgaat wel de ware is in Gods ogen.

Waar moet je op letten, wat zegt de Bijbel?

1. Het kan feitelijk geen ongelovige zijn.
2 Kor. 6:14-16 zegt “Vormt geen ongelijk span met ongelovigen, want wat heeft gerechtigheid gemeen met wetteloosheid, of welke gemeenschap heeft het licht met de duisternis? Welke overeenstemming is er tussen Christus en Belial, of welk deel heeft een gelovige samen met een ongelovige? Welke gemeenschappelijke grondslag heeft de tempel Gods met afgoden?”

Dit is niet een achterhaalde religieuze regel. Het is het Woord van God voor jou nu. Let dus op of iemand echt een relatie heeft met Jezus. Hoe weet je dat? Vroeg of laat zul je dat merken b.v. in je gesprekken met hem, zijn bereidheid om samen met jou te bidden, samen naar de kerk te gaan en hoe hij reageert op een prediking of een lied.

Let op: het z.g. ‘zendingswerk dating ” is nooit een verstandige strategie geweest. Hiermee wordt het volgende bedoeld, “mijn vriend is wel niet bekeerd, maar… ik zie het juist als een uitdaging om hem bij de Heer Jezus te brengen”.

Als hij niet een wedergeboren christen is, dan is hij bijna zeker niet door God op je weg gebracht. Er zijn teveel christen vrouwen die toch doorgaan in zo’n relatie en achteraf, moeten erkennen dat ze een moeilijke weg zijn gegaan, door toch te trouwen met een ongelovige man. Je bent in ieder geval gewaarschuwd.

2. Geen leugenaar.
De Bijbel zegt in Kol 3:9  “Liegt niet meer tegen elkander, daar gij de oude mens met zijn praktijken afgelegd..” 

Als je ontdekt dat de jongen waar je mee omgaat tegen je liegt b.v. over zijn verleden, of dat hij altijd bezig is om dingen te verbergen voor jou, telefoontjes, e-mails, brieven, dus niet open is. Stop zo snel mogelijk met zo’n vriendschap. Een huwelijk moet juist worden gebouwd op een fundament van vertrouwen. Als hij niet open en eerlijk kan zijn, kun je beter nu direct met hem breken, voordat hij je een nog grotere teleurstelling bezorgd .

3. Niet iemand met seksueel losse opvattingen.
Het is helaas niet zo dat iedere aardige vent in de kerk, ook altijd leeft in seksuele reinheid. Een jongen die voordat hij jou kende, al intiem contact heeft gehad met verschillende vrouwen, heeft in ieder geval daar lossere opvattingen over. Het is dus belangrijk om te weten of zo’n jongen zich van deze weg echt bekeerd heeft. Mocht dat niet zo zijn dan kan dat tot veel problemen leiden in een mogelijk huwelijk. Wees dus voorzichtig, betrouwbaarheid is de basis van een goede relatie.

Tevens verstaan we uit in 1 Kor.7:9, dat seks hoort binnen de grenzen van het huwelijk. Letterlijk staat er “als je je niet kunt onthouden, trouw dan want dat is beter dan je te branden” en met branden wordt zondigen bedoeld.

Wees dus voorzichtig met mannen die te snel aandringen op seksueel contact. Dit leidt vaak tot veel verdriet en teleurstellingen.

4. Geen verslaafde.
Wees altijd voorzichtig met een verslaafde of een ex-verslaafde. Christelijke mannen die verslaafd zijn (of waren), aan alcohol of drugs hebben een probleem wat mogelijk later, in een moeilijke periode, weer een rol kan gaan spelen. Dat wil niet zeggen dat het probleem van de verslaving nooit overwonnen kan zijn, maar ga in ieder geval nooit een relatie aan met een man die weigert om hulp voor zijn verslaving te zoeken. Sta erop dat hij professionele hulp krijgt en niet weg loopt voor zijn problemen. Realiseer je goed, jij kunt hem niet echt helpen en daarvoor is een verkering ook niet bedoeld.

5. Niet iemand die geen zin heeft in werken.
Wees voorzichtig met iemand waarvan je het vermoede hebt dat hij geen plannen heeft om vast werk te vinden. Die daar dus niet over praat of er mee bezig is en dat kennelijk niet belangrijk vindt.

Het gevolg kan zijn dat hij later liever de hele dag thuis b.v. videospelletjes speelt, terwijlluiaard zijn vrouw werkt en alle rekeningen betaald. De apostel Paulus zei tegen de Thessalonicenzen brief : “Als iemand niet bereid is om te werken, dan zal hij niet eten” ( 2 Thess. 3:10 ). Dezelfde regel zou je hier ook op de volgende manier kunnen uitleggen: “Als een mens niet bereid is om te werken, verdient hij het niet om met jou trouwen “.

6. Geen narcist, iemand die alleen met zichzelf bezig is.
Wees voorzichtig met mannen die voortdurend over zichzelf praten en daarbij b.v. zes uur per dag in de sportschool doorbrengen. Dat zijn mannen die erg ingenomen zijn met zichzelf en meestal te veel bezig zijn met hun eigen behoeften en verlangens, in plaats van die van jou. Ze zijn ook moeilijker in staat om de minste te zijn, als dat nodig is en jou dus lief te hebben, zoals Christus de gemeente liefheeft en Zich voor haar opofferde ( Ef. 5:25 ).

7. Geen driftkop .
Wees voorzichtig met mannen die hun woede niet kunnen beheersen, fysiek, maar ook verbaal. Als je met zo’n man trouwt, moet je je leven lang, als in mijnenveld steeds tussen moeilijkheden heen navigeren, om te voorkomen dat er een uitbarsting komt. Dat is geen leven en zeker niet wat God wil.

Lees wat de Bijbel zegt in Spr. 22:24 “Ga niet om met een driftkop en laat u niet in met een heethoofd” en ook in Spr. 29:22 “Een opvliegend man verwekt twist en de driftkop begaat vele misdaden”. 

8. Een man die een kind gebleven is.
Wees tenminste voorzichtig met een man die b.v. op z’n 35ste nog steeds thuis woont en die een moeder heeft die nog steeds bezig is voor hem te koken, schoon te maken en te strijken. Je kunt er zeker van dat hij vast kwam te zitten in een emotionele knoop, toen hij jou leerde kennen. Het vraagt veel geduld om hem duidelijk te maken dat je niet zijn moeder kan vervangen en je bent ook niet zijn mentor die hem kan helpen volwassen te worden.

Lees wat de Bijbel zegt in Gen.2:24 “Daarom zal een man zijn vader en zijn moeder verlaten en zijn vrouw aanhangen, en zij zullen tot één vlees zijn”. 

9. Heerszuchtige mannen.
Wees voorzichtig met mannen die je niet als gelijkwaardig behandelen maar voortdurend drifthun superioriteit willen bewijzen. Achter die façade zit vaak diepe onzekerheid en dat kan tot veel problemen leiden in een relatie.

In 1 Petr.3:7 staat (in de nieuwe Bijbelvertaling), het volgende: “U, mannen, moet verstandig omgaan met uw vrouw, die brozer is dan u. Behandel haar met respect, want zij deelt samen met u in de genade van het nieuwe leven. Dan staat niets uw gebeden in de weg”.

Petrus gebiedt de mannen dus om hun vrouwen te behandelen ‘met respect’. Als de jongen waar je contact mee hebt, vernederend opmerkingen maakt over jou of over vrouwen in het algemeen, wees dan op je hoede.

Maar, als je een vrouw van God bent, dan is het altijd het beste om in deze belangrijke beslissing in je leven, te wachten op een man die door Jezus op je weg wordt gebracht .

Misschien wil je er over doorpraten, of heb je advies nodig vanuit de Bijbel, dat kan: KLIK HIER. Je krijgt altijd antwoord.

(Het tweede deel komt er aan: “Een jongen zoekt een meisje”.)

Advertentie

Over HH

Our desire is to preach the gospel of God's love in different ways. Also we would like to help other people, if you are in trouble or you need advice.
Dit bericht werd geplaatst in Huwelijk, Verliefd, vrouwen en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Als je op zoek bent naar een levenspartner (deel 1).

  1. Pingback: Als je op zoek bent naar een levenspartner (deel 2). | Wat zegt de Bijbel…?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s