Faalangst, hoe kom je er van af?

depri2

Je komt ze overal tegen, mensen die wat stilletjes en schuw hun weg gaan. Als het enigszins kan hebben ze het liefste dat ze onopgemerkt blijven. Vrienden hebben ze nauwelijks en ze zitten ook graag in hun eigen hoekje weggekropen. De reden is, men heeft last van de angst om te mislukken of niet geaccepteerd te worden.

We noemen het faalangst en het is een vorm van angst waar veel mensen mee te maken hebben. In de meeste woordenboeken wordt het omschreven als “angst dat je niet voldoet aan de gestelde verwachtingen”. Zoals de omschrijving doet vermoeden heeft dit dus altijd met andere mensen te maken, zij zijn immers degenen die deze verwachtingen stellen. Ook heeft het veel met je zelfvertrouwen te maken. Door je angst om te falen kan je zelfvertrouwen een stuk minder worden. Hier volgen een paar voorbeelden van faalangst. Let eens op, mogelijk zijn ze voor u herkenbaar?

 1. Je hebt het gevoel dat je altijd tekort schiet en je hebt weinig eigenwaarde en al helemaal geen zelfvertrouwen.
 2. Je voelt je altijd al minder dan anderen en je denkt, je kan ook minder dan anderen.
 3. Je denkt niet gehoord te worden, met jouw gevoel wordt geen rekening gehouden, er is een voortdurende vorm van wantrouwen bij je aanwezig.
 4. Je durft mensen niet aan te spreken, je kunt geen relaties aangaan of je kunt in ieder geval geen lang durende relaties volhouden.
 5. Je vertrouwt andere mensen bij voorbaat niet en als je eerlijk bent zijn het vaak eerder gevoelens van jaloezie. Feitelijk durf je geen touwtjes uit handen te geven.
 6. Je hebt vaak het gevoel: dat is onmogelijk voor mij! Dat kan ik niet en dat is niet voor mij weggelegd!
 7. Je komt weinig voor jezelf op en geeft gemakkelijk maar toe, om een ander tevreden te stellen.
 8. Je vermijdt sociale contacten, terwijl je hier feitelijk wel behoefte aan hebt en je komt daardoor steeds verder in een isolement. Diep in je hart zou feitelijk graag uit dat hoekje weglopen en gewoon tevoorschijn komen, maar angst voor de reacties en houding van mensen houdt je daarvan tegen.

Wat kan de oorzaak van zoiets zijn? Soms heeft het te maken met negatieve ervaringen uit de jeugd. Men is ooit afgewezen geweest en daardoor verwond van binnen en men tracht zichzelf nu voortaan te beschermen tegen de pijn van een nieuwe afwijzing. In zo’n geval heeft men feitelijk genezing nodig om weer van de pijn af te komen.

Mocht dat u zijn overkomen dan heb ik een boodschap voor u: “er is een Vriend die u echt kan helpen”. Hij weet als geen ander wat we voelen, want Hij heeft hier op aarde de diepste pijn en het ergste leed meegemaakt. Zijn Naam is Jezus Christus, de Zoon van de Levende God en er is geen betere hulpverlener, want Hij heeft ook gevoeld wat u voelt.

In de hof van Gethsémane bad Hij eens: “Mijn ziel is zeer bedroefd, tot stervens toe” (Matth. 26:28). Hij is de beste psycholoog en een Geneesheer die nooit fouten kan maken en u voor 100% kan genezen van uw innerlijke wonden en het is gratis, omdat Jezus Christus voor u de prijs al heeft betaald op Golgotha. Jezus stierf voor al uw zonden, fouten, gebreken, verdriet en…. innerlijke pijn (Jesaja 53:4,5).

Blijf daarom niet langer rondlopen met uw pijn, uw verdriet, uw teleurstellingen, uw angsten, uw wonden. Geef het niet op. Sta in geloof op en zie op Jezus! Geloof dat Jezus bestaat en dat Hij u wil genezen (Joh. 3:16), neem Hem aan in uw leven (Joh. 1:12), geef uw leven aan Hem, vertel Hem uw zonden en… innerlijke wonden.

Demonische oorzaak.
Uit de Bijbel weten we echter ook dat er soms meer aan de hand is, dan alleen de negatieve ervaringen uit onze jeugd en een pijnlijke afwijzing. Er zijn namelijk demonen die ons negatief zelfbeeld versterken. Ze komen uit het duistere rijk van satan, een geestelijke wereld die toch heel reëel is (Lees Efeze 6: 12).

“Want wij hebben niet te worstelen tegen bloed en vlees, maar tegen de overheden, tegen de machten, tegen de wereldbeheersers dezer duisternis, tegen de boze geesten in de hemelse gewesten.”

Het is zelfs zo dat Satan de negatieve ervaring uit onze jeugd kan gebruiken, om ons denken op een negatieve manier te beïnvloeden. De gevolgen kunnen dramatisch zijn enDe geestelijke wereld is reëler dan we denken doorgaan in ons verdere leven. Ook heel veel oprechte gelovigen worstelen met een gevoel van falen, diep in het hart. Dit gevoel houdt christenen gevangen en verlamt hun mogelijkheden, in het bijzonder om God te dienen, maar ook in de omgang met anderen.

Er spelen vaak occulte gebondenheden mee – demonen van satan die mensen tegen wil en dank de eenzaamheid indrijven. Dit is in het bijzonder zo als we ooit te maken hebben gehad met occultisme of er kan ook sprake zijn van een demonische besmetting. Bijvoorbeeld als we veelvuldig te maken hebben gehad of nog hebben met mensen die met occultisme bezig zijn. Het uit zich vaak in een onverklaarbare angsten.

Het is altijd beter om je angsten maar eerlijk onder ogen zien: angst is nooit van God, het komt altijd uit het rijk van satan. Het is een demonische gebondenheid waar je van bevrijd moet worden, omdat het een verhindering of blokkade is voor het ontvangen van het overvloedige leven dat God ons aanreikt in Jezus.

Satan valt ons vooral aan in ons denken en wanneer hij toegang krijgt ontstaat er een negatieve manier van denken, zoals een verkeerd zelfbeeld, neerslachtigheid en vooral zelfmedelijden. Je raakt daardoor geïsoleerd van anderen, want het belemmerd je communicatie en omgang met andere mensen.

Maar er is een God die u kan bevrijden.
Jezus macht is sterker dan satans demonen leger. Door zijn kruisdood en opstanding heeft Jezus de totale overwinning over de satan behaald. Daarom is niemand anders dan Jezus in staat om je te bevrijden van alles wat je nog gebonden houdt.

Hoe word ik een kind van God?Als je bevrijdt wil worden van de faalangsten waar je mee worstelt, wat moet je dan doen? Laat ons jou helpen.

Het werkt ongeveer als volgt :

 

 • Ga in het gebed naar Jezus en vraag Hem je zo nodig duidelijk te maken, waarom je last hebt van faalangsten. Verwacht daarna dat de heilige Geest op één over andere wijze tot je zal spreken.
 • Als er sprake is van verwonding door afwijzing, reageer dan direct door de persoon of personen die je dat aandeden te vergeven. Dit is in eerste instantie gewoon een keuze die we maken, je kiest er voor om te vergeven. Doe het hoorbaar met je mond en vraag de Geest van God je te helpen, Hij zal je zeker tegemoet komen en je helpen.
 • Bidt daarna om genezing. Zo mogelijk kan het je helpen als je ook andere gelovigen om gebed vraagt, vooral mensen met pastorale gaven.
 • Maar….als er sprake is van een demonische gebondenheid, moeten demonen eerst gelast worden te verdwijnen, in Jezus naam. Dit zou kunnen worden gedaan door een of meer andere gelovigen, die vervult zijn met de heilige Geest.
 • De gelovige is er daarna zelf voor verantwoordelijk om in verbondenheid met Jezus te blijven leven, zodat de demonische gebondenheid niet in de een of andere vorm terug kan komen.

Misschien heeft u hulp nodig en weet u niet waar u na toe kan. U kunt ons altijd mailen: KLIK HIER.

Over HH

Our desire is to preach the gospel of God's love in different ways. Also we would like to help other people, if you are in trouble or you need advice.
Dit bericht werd geplaatst in afwijzing, Angsten, Bevrijding, demonen, minderwaardigheids gevoelens en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s