Mag een christen roken, wat zegt de Bijbel?

Tegenwoordig weet iedereen dat roken slecht voor je is. Roken is als een sluipmoordenaar, omdat de dodelijke gevolgen soms pas na jaren zichtbaar worden. Roken is in Nederland ook een van de belangrijkste doodsoorzaken en daarom beslist een uitvinding van satan. Elk jaar sterven circa 19.000 mensen als gevolg van roken en 20 tot 30 procent van alle kanker wordt veroorzaakt door roken. Toch zijn er nog steeds miljoenen mensen die roken of daarmee beginnen. En dat ondanks de waarschuwingen op ieder pakje sigaretten en de gruwelijke foto’s van dodelijk ziekten, als gevolg van roken. Kinderen en tieners vormen de meerderheid van alle nieuwe rokers. Roken is heel erg verslavend, zowel lichamelijk als geestelijk. Velen krijgen achteraf spijt. Ruim 80% van degenen die ooit zijn begonnen met roken wil wel weer stoppen. Maar dat is niet altijd even gemakkelijk.

Het is ook veel meer als de behoefte aan nicotine. Roken lijkt je te helpen ontspannen wanneer je gestrest, boos of depressief bent. Of als je bijvoorbeeld een poos hard hebt gewerkt en je wilt even pauzeren, dan geeft het je een legitiem excuus voor het onderbreken van je werk. Of na het avondeten is het heerlijk om even achterover te leunen, een sigaret te roken, naar de rook te staren en aan niets te denken. Vooral als je een zware dag hebt gehad. Even zorgeloos genieten.

De realiteit is echter dat dit een illusie is, want iedere keer wanneer je zin in een sigaret krijgt, maakt dat je juist heel onrustig. Vooral als je pakje leeg is of je kunt niet roken. Roken bestrijdt alleen heel kort de ontwenningsverschijnselen van je vorige sigaret. Dus hoe meer je rookt, hoe onrustiger je wordt.

Ook veel christenen roken.
Mijn vrouw en ik bezoeken elk jaar vele gemeenten in ons land voor spreekbeurten. Het valt ons regelmatig op, dat op sommige plaatsen de rokers aan de deur van de kerkzaal ons verwelkomen. Men moet kennelijk nog snel even een sigaret hebben, voor de samenkomst begint. Na afloop van de dienst is het vaak niet anders.

Maar mag je eigenlijk wel roken als christen en zegt God er iets over in zijn Woord? Christenen die roken hebben als argument vaak, dat de Bijbel het niet specifiek over roken heeft. Maar degenen die oprecht en zonder vooroordeel de Bijbel lezen moeten toch ook toegeven, dat er wel degelijk enkele teksten bestaan die zeer zeker op roken van toepassing zijn. Bijvoorbeeld gebiedt de Bijbel ons, dat we ons lichaam niet onder ‘macht’ van iets moeten brengen en dat doen we als we verslaafd worden aan iets. In 1 Corinthiërs 6:12 lezen we: “Alle dingen zijn mij geoorloofd, maar niet alle dingen zijn nuttig. Alle dingen zijn mij geoorloofd, maar ik zal mij niet onder de macht van ook maar iets laten brengen”.

God is duidelijk als het gaat om verslavingen, ook dat is het dienen van afgoden. We offeren als het ware een deel van ons inkomen aan die nicotine afgod. Veel christenen die roken, hebben maandelijks meer geld over voor hun rookwaar, dan voor de Heer. In ieder geval is het maar goed dat men er niet tussen hoeft te kiezen, want dan zou het voor sommige verslaafden, erg moeilijk worden. Ook wanneer men het financieel moeilijk heeft en meent niets te kunnen bijdragen aan de onkosten van de kerk of gemeente, dan gebeurt het maar zelden dat dit dan een reden is om te stoppen met roken. Want daardoor zou men in ieder geval het geld, wat aan rookwaar besteed werd kunnen offeren aan de Heer. Waardoor we juist gezegend worden, in plaats dat we ons lichaam vernielen.

Sommigen vroegen mij:” stel nu dat je maar 1 sigaretje neemt per week, of per maand. Ben je dan nog steeds verkeerd bezig? Immers je beheerst jezelf, je bent niet of in ieder geval minder verslaafd, je vind het af en toe gewoon even lekker.” Ik geloof echter dat ook het roken van 1 sigaret verkeerd is. In 2 Kor. 7:1 lezen we dat we ons moeten onthouden van iedere lichamelijke of geestelijke bevuiling. Blijkbaar wil God niet dat we ons lichaam verontreinigen en vooral niet beschadigen en roken is absoluut schadelijk voor ons lichaam. Het is medisch bewezen dat roken de longen en het hart schaden. Dit beamen zelfs de ongelovigen, kijk maar eens op de etiketten op de pakjes van sigaretten. Door roken wordt de kans om kanker te krijgen, aanzienlijk groter. Als men dan toch gaat roken, dan zondigt men dus.

Maar ondanks dat roken een zonde is, beweren we weer niet dat alle rokers verloren zouden gaan. Er zijn ook veel ware gelovigen die Jezus liefhebben, terwijl men toch rookt. Roken weerhoudt niemand er dus van om gered te worden, want de zonde van roken wordt net zo goed vergeven als alle andere zonden, tenminste als we onze zonde aan God belijden (1 Johannes 1:9).

Tegelijkertijd zijn wij ervan overtuigd dat roken een zonde is die met Gods hulp overwonnen moet worden. Men doet namelijk bewust de tempel van het lichaam, hetgeen ook genoemd wordt de tempel van de Heilige Geest, schade aan. Daarom wordt ons in Bijbelgedeelte het volgende gezegd:
“Of weet u niet dat uw lichaam een tempel is van de heilige Geest, die in u woont en die u ontvangen hebt van God, en weet u niet dat u niet van uzelf bent? U bent gekocht en betaald, dus bewijs God eer met uw lichaam”
(1 Korintiërs 6:19-20).
Dus ons lichaam wat eigenlijk van God is, beschadigen we dan bewust. Jezus is ook voor dat lichaam aan het kruis gegaan en heeft al onze zonden vergeven.

Elke christen-roker zou zich de volgende vragen moeten stellen: Kan roken beschouwd worden als “goed voor u” (1 Korintiërs 6:12)? Kan gezegd worden dat roken werkelijk “God eer bewijst met mijn lichaam” (1 Korintiërs 6:20)? Kan iemand werkelijk ter ere van God roken (1 Korintiërs 10:31)? Ik geloof dat het antwoord op deze vragen “nee” is. Daarom is roken een zonde en zouden dat dus niet moeten doen.

Sommigen betwisten dit standpunt, door op het feit te wijzen dat mensen ook andere ongezonde dingen doen, zoals ongezond voedsel eten, wat net zo verslavend en net zo slecht voor het lichaam kan zijn. Of men is bijvoorbeeld zo hopeloos verslaafd aan cafeïne dat ze niet kunnen functioneren zonder ‘s ochtends eerst hun eerste kop koffie te hebben gehad. Hoewel dit waar is, kan toch niet beweerd worden dat dit vergelijkbaar is met roken.

Een ander argument tegen deze kijk op roken is het feit dat in het verleden veel gelovige mannen en vrouwen rokers waren. Zoals bijvoorbeeld de beroemde prediker C.H. Spurgeon. Maar ook dit is voor ons geen excuus. Spurgeon leefde in een andere tijd, waarin de schadelijke gevolgen van roken voor onze gezondheid niet bekend was. Daarnaast was ook hij niet volmaakt en zullen we zeker geen mensen moeten navolgen, maar Jezus Christus.

Daarbij komt nog dat de gemeente van Jezus Christus zich feitelijk moet voorbereiden op Jezus wederkomst. Straks zullen we Hem ontmoeten en voor eeuwig bij hem zijn. Ik zou persoonlijk niet willen dat Hij mij zou vinden met een sigaret in mijn mond.
Hoe kan een roker God loven of vervuld worden met de heilige Geest, terwijl we een sigaret roken. Naarmate we meer met Gods Woord bezig zijn en dagelijks de Heer zoeken in gebed, zal het ons steeds duidelijker worden dat de Heer ons ook van onze verslavingen wil verlossen.

Veel mensen beseffen niet dat achter elke verslaving een demon staat, die ons gebonden tracht te houden. Daarom is het veel meer als dat ons lichaam om nicotine schreeuwt, het is geestelijk en om die reden hebben we gewoon bevrijding nodig. Rokers worden ook vaak belemmert in het gebed, hebben concentratie problemen als het gaat om Gods Woord. Ze zijn sneller afgeleid en zien het opsteken van een sigaret als een aangename uitvlucht. Daarnaast heeft het veel met nerveuse spanningen te maken. Nicotine geeft een soort schijnrust, die even gevoeld wordt, maar daarna snel weer weg is en dus vraagt het lichaam weer om de sigaret. Stoppen met roken betekent ook dat het uiteindelijk innerlijk rustiger wordt.

Wat moet u doen om bevrijd te worden?
1. Doe het samen met God, laat God ‘zien’ dat u ‘echt’ wil breken. Dit is heel belangrijk, want anders heeft bidden geen enkele zin, de duivel lacht u uit. Hoe moet u laten zien dat u wilt breken met deze demonische verslaving? Wees radikaal en doe een stap in geloof. Ruim alle rookwaar, asbakken, aanstekers etc op, gooi het weg op een onbereikbare plaats. Reinig ook uw huis van sigaretten rook en nicotine stank. Breng desnoods uw kleren naar de stomerij.
2. Vertel het iedereen in uw omgeving en vraag mensen niet meer in uw nabijheid te roken en zeker niet in uw huis. Als mensen echt van u houden of u respecteren, dan zullen ze u helpen.
3. Laat met u bidden in de samenkomst, zo mogelijk te midden van de kerk of gemeente waar u komt. Schaam u vooral niet, u bent zeker de enige niet. Vraag uw pastor met u te bidden om bevrijding en u daarbij te steunen. Doordat u het aan iedereen bekend maakt, zal het gemakkelijker voor u zijn om ook echt te breken.
4. Geloof dat de Heer u gaat helpen en vooral….geef het niet op als het een keer fout gaat. Soms gaat het door vallen en opstaan, maar u zult met de Heer zeker winnen.

Wilt u hulp of advies? U kunt mij altijd mailen, klik hier

Meer studies? Zie: www.evangelisch-nieuws.nl

Advertentie

Over HH

Our desire is to preach the gospel of God's love in different ways. Also we would like to help other people, if you are in trouble or you need advice.
Dit bericht werd geplaatst in Afgod, Verslaving en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s