Henk en Diny Herbold, nieuwe zendingsreis naar Roemenië (2016).

We zijn dit jaar, door Gods genade, al weer ruim 39 jaar als evangelisten werkzaam in Nederland, België en Oost Europa. In die periode hebben we het voorrecht gehad, om tot vele mensen het evangelie te mogen prediken, in ons land en ver daar buiten.

Binnenkort (2016) gaan we opnieuw op zendingsreis o.a. met hulpgoederen voor de arme bevolking in Roemenië. Al meer dan 25 jaar werken we voor Stichting ‘Hulp aan Oost-Europa’. (Meer info? KLIK HIER).

God bracht ons jaren geleden op deze weg en we zijn dankbaar voor alle hulp die we tot nu toe, met de hulp van vele trouwe sponsors, hebben kunnen brengen. Maar het werk is nog steeds nodig, de nood is nog enorm groot en we willen vooral de Roma kinderen die zonder hulp geen toekomst hebben, niet aan hun lot overlaten. Hulp krijgen die kinderen niet. Niet van de Roemeense autoriteiten in ieder geval. Daarom leven hier veel van deze kinderen tussen de 6 en 18 jaar, in bittere armoede, op straat, of soms ook verslaafd aan het snuiven van verfdampen. Als ze geluk hebben kunnen ze aan hun situatie ontsnappen met hulp van westerse hulpverleners die zich het lot van de kinderen aantrekken. We gaan er o.a. ook weer heen om te zorgen dat ze naar school kunnen. Feitelijk rekenen ze min of meer weer op onze komst, ook dit jaar.

In Roemenië leven ongeveer twee miljoen geregistreerde Roma’s, maar in de praktijk zijn dat er veel meer. Hun huidskleur is donkerder en ze zijn kleiner van gestalte, waarschijnlijk door de slechte leefomstandigheden. Doordat ze ‘anders’ zijn dan de meerderheid, hebben ze vaak te maken met discriminatie.

Maar niet alleen Roma’s, er leven in Roemenië ook nog andere arme mensen in krottenwijken, zonder behoorlijk sanitair, soms zonder stromend water, tussen het ongedierte, de rommel en de stank. Of in de zogenaamde sociale woningbouw, dat zijn betonblokken met grote gezinnen in één kleine kamer en sanitair voor 5 of 10 gezinnen gezamenlijk. We zijn er zelf vaak geweest, mensen leven hier in barre omstandigheden. Ratten hebben vrij spel en vreten zelfs aan baby’s. Velen van hen leven aan de rand van het bestaan. We brengen die mensen o.a. kleding en een voedselpakket, we bidden voor ze, brengen ze Gods Woord en kijken of we ze nog verder kunnen helpen. En mensen veranderen door de kracht van Gods liefde, ze komen letterlijk uit het vuil te voorschijn wanneer ze Jezus leren kennen. We hebben het gezien en beleven op elke reis weer.

Hoe het bij ons allemaal begon.
Ruim 40 jaar geleden riep God ons in Zijn dienst. We werden beiden op krachtige wijze gedoopt in de heilige Geest. Daardoor verlangde we samen enorm om mensen voor Jezus te winnen en juist daar te werken waar de boodschap van verlossing en bevrijding door Jezus Christus, het hardste nodig was. Het eerste werk was onder de kinderen uit achterstandswijken op verschillende plaatsen in ons land. Velen hoorde voor het eerst het evangelie door dit werk en vonden de Heer Jezus. Na enige tijd ook onder daklozen, drug en alcohol verslaafden te hebben gewerkt op de stations, riep de Heer ons om een gemeente te gaan leiden. In een periode van 18 jaar mochten we een gemeente stichten. De last van het gemeente leiden werd door de jaren heen echter steeds zwaarder en het verlangen om vrij te kunnen werken onder kansarme mensen bleef. Na 18 jaar gediend te hebben mochten we het werk loslaten. Reeds tijdens onze bediening als voorgangers ontwikkelde zich een geheel nieuw werk in Oost-Europa, met name in Roemenië en ook de stichting is die periode opgericht.

De Toekomst
Door het jaar heen doen we als stichting wat we kunnen om te helpen. We ervaren het als een opdracht die God ons heeft gegeven. Zo dragen we voor een belangrijk deel bij, aan de zorg van Roma kinderen in Oradea. Al vele jaren sturen we maandelijks een financiële ondersteuning voor o.a. een dagelijkse maaltijd voor de kinderen, de schoolkosten en eventueel de nodige medische kosten.

Maar dat is nog niet alles, regelmatig springen we bij uit ons noodfonds. Bijvoorbeeld, wanneer een gezin met kinderen op straat dreigt te worden gezet, omdat ze de huur niet meer kunnen betalen. Of men heeft geen geld meer om de energie kosten te betalen, zodat de kinderen van het centrum in de winter in de kou zitten. We proberen te doen wat we kunnen, omdat we bewogen zijn met deze mensen en natuurlijk ook omdat velen van hen onze broeders en zusters in Christus zijn. Daarnaast ondersteunen we ook nog enkele Roemeense evangelisten, met een maandelijkse gift. Omdat we graag willen dat ze door kunnen gaan met hun werk.

Ons verlangen is om zelf ook door te mogen gaan in de dienst van God, zolang als God ons daartoe de deur blijft openen. Momenteel reizen we tevens het hele jaar door, naar verschillende evangelie-gemeenten in Nederland en België, om spreekbeurten te vervullen.

Elk jaar wordt in September een nieuw programma voor het komende jaar gemaakt. Belangstellenden kunnen ons vanaf die maand uitnodigen: KLIK HIER

Wilt u alleen iets opmerken of vragen, mail ons gerust: KLIK HIER

Over HH

Our desire is to preach the gospel of God's love in different ways. Also we would like to help other people, if you are in trouble or you need advice.
Dit bericht werd geplaatst in Zending en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s