Hier volgt een kort gedeelte uit het verslag.
U kunt gratis een volledig verslag van onze reis aanvragen: KLIK HIER.
Soms moeten we nog leren om dingen los te laten, als God het tegen ons zegt. Want hetgeen waar we mee bezig zijn kan ons zo dierbaar zijn geworden, dat we het feitelijk veel liever met beide handen vast willen houden. Maar we hebben in de afgelopen jaren geleerd, als de Heer zegt dat we iets moeten loslaten, dan heeft Hij altijd iets beters voor ons en God vergist zich nooit. Ruim 21 jaar geleden moesten we een bediening loslaten, wat ons erg dierbaar was. We begrepen er niets van, maar nu vele jaren later kunnen we alleen maar zeggen dat God inderdaad een beter plan had, wat we echter toen nog niet zagen.
Dit jaar mochten we inmiddels gedenken dat we, door Gods genade, nu 40 jaar in de bediening mogen staan. We danken de Heer, voor alle mensen die we hebben mogen bereiken met het evangelie. Ook voor kracht en gezondheid en in het bijzonder voor de sterke band die we samen in ons huwelijk mogen hebben. We houden van elkaar en we zijn ook echt één in de bediening, we vullen elkaar aan in het werk van God. Diny heeft altijd een sterk gebed, geloof in het onmogelijke en vaak bijzondere bemoedigende woorden voor mensen in nood. Ze ondersteunt, het werk wat we samen mogen doen, op haar specifieke manier. (Foto – Diny omhelst een arme vrouw in Roemenië)
We zijn dit jaar al 27 jaar betrokken bij het zendingswerk in Roemenië. De laatste 11 jaar reizen we als echtpaar naar Roemenië. We hopen nog enkele jaren op deze manier dienstbaar te mogen blijven, maar God weet alle dingen. Hij heeft het plan van ons leven in Zijn hand, Hij weet ook hoelang het nog zal duren.
Ons verlangen is om straks bij de Heer vruchten te mogen hebben, die we Jezus mogen tonen. Niet omdat we eer willen van wie dan ook, maar omdat we Jezus op die manier willen laten zien, hoeveel we van Hem houden. We ambiëren geen titels of hoge posities, als Jezus maar tevreden over ons is. Hij is het die we intens liefhebben.
De mensen in Roemenië waar we mee werken, zijn veelal door de evangelie activiteiten van de gemeente daar, tot bekering gekomen en hebben Jezus leren kennen. Velen van hen zijn gedoopt en verlangen er oprecht naar om Jezus te dienen. Alleen het betekent wel dat ze soms ook met hun noden naar het centrum komen. Daarbij komt dat ze met kinderen komen, die ze net zo goed als andere ouders, een beter leven gunnen. De leiding van het centrum doet z’n best om de kinderen hygiëne te leren, van schone kleding en schoenen te voorzien. Ze leren hoe ze met elkaar om moeten gaan en het aller belangrijkste is, dat ze het evangelie horen. Juist daar begint de grootste verandering, bij de allerkleinste, vandaar dat dit werk onder kleuters zo enorm belangrijk is. (Foto – nieuwe jasjes en schoenen hadden we bij ons)
Eén van de leidsters kennen we persoonlijk en zij heeft ons vaak met tranen in haar ogen verteld, wat ze allemaal doet om deze kinderen te helpen. Ze vertelde ons ook verschillende keren, dat ze dit werk niet kan doen zonder hulp van ons. Ze heeft o.a. voldoende schoolmateriaal, kleding en schoenen nodig. En het werk groeit, er komen steeds meer mensen naar de samenkomsten, en er komen ook steeds meer kinderen naar het sociaal centrum toe.
De wintertijd.
De winters zijn erg koud in Roemenië en het komt regelmatig voor dat de kinderen met hun ouders, lange tijd door de sneeuw moeten lopen om het centrum te bereiken. U moet zich even voorstellen, dat gebeurt vaak zonder goede schoenen of laarzen en zonder behoorlijke winterjas of trui. Gelukkig konden we dit jaar, o.a. weer enkele honderden nieuwe winterjasjes voor ze meenemen. Voor iedereen die daaraan meegewerkt heeft, hartelijk bedankt. Ook hadden we weer heel veel nieuwe schoenen bij ons, de stralende gezichtjes van de kinderen maken ons intens gelukkig.
(Foto – een gezamenlijke maaltijd)
Naast dit werk onder de kleuters, worden de grotere kinderen begeleid op het dagcentrum. Ze gaan wel naar een gewone reguliere school, maar zijn om 13 uur al weer vrij. Ze krijgen dan behoorlijk wat huiswerk mee, maar kunnen dat in hun eigen omgeving niet maken. Deze kinderen leven met hun ouders in krotwoningen, waar de leefomstandigheden erg ongezond zijn. Het nodigt ook zeker niet uit om huiswerk te gaan maken en ze hebben ook geen ouders die hun daarbij kunnen helpen of stimuleren. Om die reden is het dagcentrum een uitkomst voor ze. Daar krijgen ze begeleiding en wordt er op hen gelet.
Tevens krijgen alle kinderen daar dagelijks een warme maaltijd, die door onze stichting betaald wordt. Aan die maaltijden nemen vaak ook de moeders van de kinderen deel. Deze maaltijden worden betrokken van een catering bedrijf. Men heeft ons wel eens gevraagd waarom men in het centrum niet zelf de maaltijden bereiden, dat zou immers in de kosten kunnen schelen. Maar dan hebben we weer te maken met de bemoeienis van de overheid, die wel allerlei regels opstelt, maar zelf niet bijdraagt in de kosten. In het begin heeft men de maaltijden wel zelf bereid, er waren ouders genoeg die daar aan mee wilde werken, maar de overheid stelt dat het centrum geen restaurant vergunning heeft en dus niet de bevoegdheid heeft om dat te doen. Aan die restaurant vergunning zijn weer allerlei eisen gekoppeld, zoals de verbouwing van de keuken, als ook het aannemen van personeel met de benodigde opleiding. De kosten daarvan maken het niet rendabel om deze maaltijden in eigen beheer te bereiden. Er wordt ook stevig gecontroleerd door de overheid. Ook dit is een gevolg van het lidmaatschap van de EU.
Onze stichting betaalt hiervoor, op dit moment 505 euro per maand, voor 54 kinderen en hun eventuele begeleiders. We kunnen dit alleen blijven doen met de hulp van trouwe sponsors, die ons elke maand een bijdrage sturen. Zonder die hulp hadden we het werk allang moeten stoppen en dit zou een ramp betekenen voor de kinderen die we ondersteunen. Wilt u alstublieft overwegen of u ons hiermee zou kunnen helpen? Kleine bedragen van 5 of 10 euro zijn ook zeer welkom en helpen ons dit werk ook in de toekomst voort te zetten.
Onze stichting betaalt tevens de schoolkosten van de kinderen, zoals schoolboeken en sportkleding. Ook de stookkosten van het centrum worden door ons betaald. Daarvoor wordt hout ingekocht, omdat het centrum nog steeds op hout stookt. Tegenwoordig stijgen de kosten van hout elke maand, het afgelopen jaar was men zelfs 500 euro meer kwijt, dan andere jaren. Het varieert tussen de 1100 en 1600 euro per jaar. Zonder onze hulp zit het centrum in de winter, echt in de kou en zou men het centrum dus gewoon moeten sluiten. Het verlangen is om in de toekomst op gasverwarming te kunnen overgaan, omdat dit aanzienlijk goedkoper is. Maar op dit moment zijn daar nog geen mogelijkheden voor, omdat in de wijk waar het centrum ligt men nog geen gasleidingen heeft aangelegd. Maar dat gaat wel komen en dit betekent opnieuw een investering om het centrum aan het gassysteem aan te sluiten. Maar we bidden voor alles en God zal ook dan voorzien.
Tevens moesten we dit jaar bijspringen bij een behoorlijke kostenpost, namelijk het schilderen van het centrum. Het wordt echt zo goedkoop mogelijk gedaan, maar het kwam toch nog altijd neer op een bedrag van 3400 euro. Dit onderhoud was lang uitgesteld, maar na weer een controle van de overheid, werden we gedwongen om tot herstel over te gaan. Gelukkig konden we met behulp van vele sponsors, ook hierbij helpen. Tenslotte werd er dit jaar een beroep om ons gedaan, om te helpen bij de vervanging van de meubels. Deze zijn erg oud en nodig aan vervanging toe. Ook dit wordt zo goedkoop mogelijk gedaan, maar het gaat toch weer om een bedrag van 500 euro. Wat kunnen we anders doen dan bijspringen, we kunnen zelf ook zien dat het echt noodzakelijk is.
Noodfonds.
Vanuit het noodfonds van de stichting, dragen we ook nog op andere wijze bij in de kosten. Regelmatig worden we gevraagd om bij te springen waar het gaat om schrijnende nood. Bijvoorbeeld: mensen raken hun baan kwijt, de sociale omstandigheden zijn erg slecht. Er kom nauwelijks of geen hulp van de overheid en na verloop van tijd kan men de huur van de woning niet meer betalen en beland men met het hele gezin letterlijk op straat. Dergelijke verhalen horen we regelmatig. We hebben daarvoor speciaal ons noodfonds en daarmee doen we wat we kunnen om te helpen. Het gebeurt ook regelmatig dat mensen een medische behandeling moeten ondergaan, maar ook dat gaat in dit land niet zonder de dokter wat extra geld toe te stoppen. We kunnen lang niet in alle gevallen daarin iets betekenen, maar we doen wat we kunnen, speciaal waar het gaat om ernstige medische problemen.
Misschien wilt u meer lezen over wat God tijdens onze reis gedaan heeft, dat is mogelijk. U kunt een gratis verslag aan vragen: KLIK HIER.