Kort verslag van onze zendingsreis naar Roemenië – 2018

Meer weten? Er is een gratis verslag beschikbaar voor u: KLIK HIER

Evangelisten Henk en Diny Herbold

Inleiding
We hebben eens in ons leven een definitieve beslissing genomen, om Jezus ons leven te geven. Natuurlijk zijn er genoeg tegenslagen geweest en teleurstellingen, maar we zijn door Gods genade de Heer trouw gebleven. Het werken voor Jezus is geen gewone job of baan, zoals zoveel mensen een baan hebben. Nee, het werken voor Jezus is ons leven. We kunnen niet anders en we willen niets anders.
Nu is God dienen op welke manier dan ook, altijd een bijzonder voorrecht. Het kost natuurlijk wel iets, maar je ontvangt er enorm veel voor terug. In de eerste plaats geeft het zegen, om iets voor Jezus te doen die zoveel voor ons over had. Hij verliet de hemel en kwam naar ons toe. Hij wilde heel dichtbij ons zijn en uiteindelijk de weg voor ons openen naar God toe. En nu mogen wij iets terug doen, door Zijn liefde uit te dragen naar andere mensen. Dat is geweldig, het geeft je vreugde en voldoening. Maar er is ook nog iets anders. Als we andere mensen zegenen en helpen, dan komt er ook liefde terug. Mensen gaan van je houden en via ons, van Jezus houden.

Wij werken nu samen ongeveer 11 jaar in Roemenië, je kunt wel zeggen onder de allerarmsten. Het zijn vaak gezinnen die in krotten leven, zonder behoorlijk sanitair en zonder hulp is er ook geen mogelijkheid voor een behoorlijk scholing voor de kinderen. Dat betekent, geen hoop voor de toekomst. Maar hoe geweldig als je juist die mensen hoop mag geven.

Ook dit jaar beproefde de Heer ons op ons geloof. We hebben jaarlijks een behoorlijk bedrag nodig om alle kosten te kunnen betalen. Het betreft hier o.a. schoolkosten voor de kinderen, kleding, hout voor de winter, voedsel- pakketten. Bij elkaar loopt het behoorlijk op en het lijkt wel elk jaar duurder te worden. Daarvoor sturen we o.a. brieven naar vrienden en sponsors, om hen te vragen ons te helpen. Tegelijk bidden we God om ons in alles te voorzien. Daarbij klemmen we ons ook vast aan de belofte van de Heer, zoals uit Filippenzen 4:19 “Mijn God zal in al uw behoeften naar zijn rijkdom heerlijk voorzien, in Christus Jezus”.
Ongeveer in de maand mei van dit jaar was er feitelijk al voldoende binnen om alle kosten te kunnen betalen, maar toen kwam het. Onvoorzien werd ons gevraagd om een tekort aan te vullen van het sociaal centrum in Oradea. Dat was best een hap uit onze begroting, maar we hebben het in gehoorzaam gedaan. In de weken daarna vulde de Heer het bedrag op overvloedige wijze weer aan. We hebben samen God weer gedankt voor Zijn liefde en genade. Opnieuw groeide in ons het vertrouwen, in de God die ons gezonden heeft om dit werk voor Hem te doen. Het is net of de Heer steeds tegen ons zegt “het is niet jullie werk, maar het is Mijn werk en Ik sta garant voor alles wat jullie nodig hebben”.

Vaak wordt ons gevraagd hoe het toch mogelijk is dat er armoede is in Roemenië, terwijl het tegenwoordig toch tot de EU behoord. Natuurlijk, de situatie is niet zoals 27 jaar geleden toen we er voor het eerst kwamen. Gelukkig is er wel veel verbeterd, maar helaas geldt dat lang niet voor iedereen. De economische vooruitgang is met name voor hen die door afkomst, opleiding en vooral relaties profijt konden hebben van de economische groei. Maar voor een groot deel van de bevolking bleef de armoede. Vooral als het gaat om mensen zonder enige opleiding, die lezen nog schrijven kunnen en die zijn er nog heel veel.

Er is nu met name een groot afstand tussen rijk en arm, terwijl vroeger bijna iedereen arm was. Roemenië heeft momenteel in Europa, nog steeds het grootste aantal mensen die leven ver onder de armoedegrens. Ondanks de economische groei van de laatste jaren, leeft een groot deel van de bevolking in diepe armoede.

In Nederland, hebben we in ieder geval nog voedselbanken en kledingbanken voor de armen. Dit soort fenomenen zijn in Roemenië echter onbekend. Daarnaast hebben, volgens de EU regels, alle kinderen recht op scholing. Dat ligt in Roemenië echter heel wat minder vanzelfsprekend. Voor mensen die geen geld hebben, zijn de mogelijkheden een stuk minder.

We doen wat we kunnen om vooral de kinderen kansen te bieden. Daarom is er elk jaar ook een behoorlijk bedrag aan geld nodig, om bijvoorbeeld alle schoolkosten te kunnen betalen van de kinderen in het Sociaal Centrum in Oradea. Dat hebben we jaren geleden op ons genomen, omdat we de nood zagen en God het ons in het hart gaf om iets aan deze nood te doen. Zodat de kinderen behoorlijk naar school kunnen en een kans hebben op een normale toekomst. Daarnaast willen we ze ook aankleden en zorgen dat ze dagelijks een warme maaltijd krijgen. Allemaal normale dingen voor ons, maar niet in Oost Europa. Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat ze het evangelie horen en een keus voor de Heer Jezus kunnen maken.

Wat betreft het werk onder de kinderen van het Sociaal Centrum in Oradea, waar we elk jaar een tijd naar toe gaan. Het centrum staat onder de verantwoording van de Roemeense stichting “Fundatia Est Europa”. Wij hebben alleen een soort support overeenkomst met dit werk. Dit betekent dat wij o.a. zorgdragen voor kleding, de dagelijkse maaltijden en de schoolkosten van de kinderen. Maar er is meer, zo betalen we vanuit onze stichting o.a. de stookkosten van het centrum en ook andere dringende zaken. Zoals dit jaar, een beveiligings installatie voor het gebouw en een klein gedeelte van het salaris van het team.
Aan het Sociaal Centrum is ook een evangelie gemeente verbonden, waar we een aantal keren dienen met Gods Woord. Maar daar blijft het niet bij, want we hebben te maken met mensen die in diepe armoede leven en vaak na de diensten met hun noden naar ons toekomen. Natuurlijk kunnen we lang niet iedereen helpen, maar we doen wat we kunnen, zo delen we ook elk jaar voedselpakketten uit aan de arme bevolking.

En als er ruimte voor is, doen we nog meer. Vooral als er sprake is van schrijnende situaties, waarbij direct hulp nodig is. Overigens, wat zou u doen, als een heel gezin met kinderen in de winter op straat gezet wordt, omdat ze de huur niet meer kunnen betalen?

Daarnaast ondersteunt onze stichting ook het werk van enkele Roemeense evangelisten die werken onder deze arme mensen, met een maandelijkse bijdrage.

Bidden voor onze reis.
In een aantal gemeenten, waar we in de laatste maanden mochten dienen met Gods Woord, werden we nog extra gezegend voor onze reis. Dat waren weer hele ontroerende momenten. We hebben zelf geen eigen gemeente meer, omdat we jaren geleden een bediening moesten loslaten, maar we zien toch op verschillende plaatsen mensen die om ons heen willen staan. Met die mensen samen vormen we zeker ook het lichaam van Christus en we voelen dat we daar juist midden in staan.

Sommige vrienden belde ons in de laatste week op, om met ons te bidden en ons te bemoedigen. Uiteraard waren er ook veel mensen die per email of op andere wijze, ons online lieten weten, voor ons te zullen bidden en achter het werk te staan. Een goede vriend van ons stuurde ons enkele Bijbelteksten uit Jozua 1, waar God zegt dat Hij Jozua zou zegenen op elke plaats waar hij zijn voet zou zetten. Alleen wees sterk en moedig, zegt één van die teksten, want de Here God is met je. De boodschap kwam rechtstreeks bij ons binnen, we wisten dat God tot ons sprak. Iemand stuurde een prachtige tekst uit Rom.12:12 (uit de HTB vertaling): “Wees blij, want God gaat iets geweldigs voor u doen. Geef niet op als u het erg moeilijk krijgt en houd nooit op met bidden”. En zo waren er nog veel meer, het was allemaal erg fijn en ontroerend.

Kleding voor de kinderen.
De kinderen die het Sociaal centrum bezoeken in Oradea, willen we ook elk jaar helpen met kleding. Zodat ze netjes gekleed naar school gaan. Daarom dat we elk jaar zorgen voor o.a. nieuwe schoenen en nieuwe winterjasjes. We doen dat uiteraard niet alleen. In de eerste plaats zijn er mensen, die ze ons voor een goedkope prijs willen leveren. Maar er zijn ook lieve bewogen mensen, in de verschillende gemeenten die we bezoeken, die een hart hebben voor deze kinderen en kinderschoenen en winterjasjes gewoon gaan kopen en het ons meegeven.

Prachtig is het om te zien, als we in Roemenië aankomen en de kinderen de schoenen en jasjes gaan passen, wat een feest. Het ontroert ons altijd om alle dankbare gezichtjes te zien.

In het deel van Roemenië waar we als stichting actief zijn, leven heel veel arme families in moeilijke omstandigheden. De werkeloosheid is groot en in heel veel gevallen hebben hardwerkende ouders niet voldoende inkomen om hun gezin te onderhouden. We besteden met name aandacht aan deze arme families, maar ook mensen die alleen leven en waar niemand naar omkijkt, zoals ouderen en zieke mensen.

We willen deze mensen niet vergeten, voor hen konden we ook dit jaar weer 80 voedselpakketten laten maken van 35 euro per stuk. Dank u wel als u daaraan mee geholpen heeft. De pakketten worden in Roemenië zelf gemaakt, met medewerking van het hele team van het sociaal centrum. Maar we moeten daarvoor wel maanden van tevoren al afspraken maken en natuurlijk ook geld sturen, zodat goederen op tijd ingekocht kunnen worden.

Meer weten? www.hulp-oosteuropa.nl
Er is een gratis verslag beschikbaar voor u: KLIK HIER

Video van de reis.

Over HH

Our desire is to preach the gospel of God's love in different ways. Also we would like to help other people, if you are in trouble or you need advice.
Dit bericht werd geplaatst in Zending en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s