Hertrouwen na een echtscheiding. Wat zegt de Bijbel?

door Henk Herbold

De vraag die ons het meest gesteld wordt is: “ik ben gescheiden,.. maar mag ik volgens de Bijbel nu nog opnieuw trouwen?”

Kennelijk zijn er in deze tijd heel veel christenen die met deze vraag worstelen. Gods plan is wel van het begin af geweest dat een getrouwd stel, zolang als beide partners in leven zijn, getrouwd blijft (Genesis 2:24; Mattheüs 19:6).

Huwelijksverbond.
Het huwelijk is namelijk door God bedoeld als een exclusief verbond, waarbij je elkaar een belofte doet met God als getuige. Je belooft elkaar onvoorwaardelijke trouw en als het twee gelovige kinderen van God zijn, is God daarbij ook aanwezig. Uiteraard kun je zelf deze belofte alleen houden, als de dingen gaan zoals je op dat moment in gedachten hebt. Niemand weet precies wat er op je weg zal komen en heel vaak lopen de dingen in ons leven heel anders dan je had gedacht. Maar juist dan heb je de hulp van de Heer er extra bij nodig, om dan toch trouw te kunnen blijven. En ja, zelfs als het je dan toch niet lukt, heb je nog Gods hulp nodig, om je te helpen de brokstukken bij elkaar te rapen en eventueel opnieuw te kunnen beginnen.

Maar het huwelijk van kinderen Gods wordt ook in de hemel gesloten. Lees Mat.16:19 “En wat u op aarde binden zult, zal gebonden zijn in de hemelen”. Daarom verafschuwt God het, als kinderen Gods geen waarde hechten aan zo’n huwelijksverbond en te gemakkelijk hun trouwbelofte breken. Dit begrijpen we o.a. ook uit de woorden van de profeet Maleachi. De Israëlieten ten tijde van Maleachi vroegen zich af, waarom God niet meer naar hen luisterde, dus hun gebeden niet meer verhoorde. Het antwoord van God luidde toen als volgt: “Omdat de HERE getuige geweest is tussen u en de vrouw uwer jeugd, aan wie gij ontrouw geworden zijt, terwijl zij toch uw gezellin en uw wettige vrouw is.” (Maleachi 2:14-16)

Bij de uitdrukking ‘uw wettige vrouw’ komt in het Hebreeuws het woord ‘verbond’ voor, een verbond wat normaal niet verbroken mag worden. Het huwelijksverbond is dus in principe altijd bedoeld tot de dood. Lees Romeinen 7:2 “Want de gehuwde vrouw is door de wet (= het verbond) aan haar man gebonden, zolang deze leeft; wanneer echter de man sterft, is zij ontslagen van de wet, die haar aan die man bond”.

Toch gescheiden, wat nu?.
Als we vragen om welke reden men als christen toch gescheiden is, dan komen er verschillende redenen. Maar de meest gehoorde redenen zijn als volgt:

– we pasten niet goed meer bij elkaar
– of we hebben toch teveel verschillende interesses
– of we verdragen elkaar niet meer, we maken teveel ruzies
– of we hebben elkaar niets meer te vertellen
– Hij of zij is zo saai, het is niet uit te houden
– Hij of zij is zo eigenwijs, we zijn het nooit eens
– of we houden niet meer van elkaar, de koek is op.

Sommige zijn gescheiden om meer ernstige redenen, bijvoorbeeld de echtgenoot pleegde overspel, of zoals we de laatste tijd al een paar keer hoorde, de echtgenoot is aan de porno verslaaft en weigert mee te werken aan zijn bevrijding. Daarna komt soms dan de vraag waar het feitelijk omgaat, bijvoorbeeld “ik ben gescheiden en ga nu regelmatig uit met iemand die veel beter bij me past en ook veel geloviger is, kunnen we Bijbels gezien ook met elkaar trouwen?” Dergelijke vragen zijn niet altijd makkelijk te beantwoorden, omdat de Bijbel niet erg diep op de details ingaat. Maar luister, de Bijbel staat ons slechts in een enkel geval toe om te scheiden en te hertrouwen. Hier komen de redenen waarop het is toegestaan.

1.De eerste reden is overspel (Mattheüs 19:9) en dan natuurlijk alleen als de schuldige partij zich niet van deze overspelige weg wil bekeren. Want als de schuldige partner bereid is om zijn of haar zonde oprecht te belijden en opnieuw te beginnen, dan zouden we als kinderen van God niet anders kunnen doen dan te vergeven. Hoe moeilijk dat ook kan zijn.

2.Een andere mogelijkheid is, een ongelovige huwelijkspartner die zijn gelovige partner zelf verlaat (1 Corinthiërs 7:12-15), vanwege het geloof. Paulus leert ons in dat geval, dat wij de ongelovige partner moeten laten gaan en dat we zelfs niet langer gebonden zijn. (lees 1 Cor.7:15 “Maar indien de ongelovige haar verlaat, laat hij haar verlaten. De broeder of zuster is in dit geval niet gebonden; tot vrede heeft God u geroepen.”)

3.Maar… het schijnt ons toch toe dat lichamelijk geweld of seksueel en zwaar emotioneel misbruik, ook een voldoende reden ‘kan’ zijn voor een echtscheiding. Al wordt dit ons niet specifiek zo door de Bijbel onderwezen en dus moeten we daar voorzichtig mee zijn. Het kan nooit Gods wil zijn, dat wij b.v. een leven lang geterroriseerd worden door een ongelovige partner. In dat geval kunnen we niet zeggen dat er van een normale huwelijks verhouding sprake is. (Lees 2 Corinthiërs 6:15 “Welke overeenstemming is er tussen Christus en Belial, of welk deel heeft een gelovige samen met een ongelovige?”)

Wat betreft deze kwestie weten we dus twee dingen met zekerheid.

– Zoals gezegd, haat God echtscheidingen (Maleachi 2:16).
– En God is genadig en vergevingsgezind. Elke echtscheiding is zonder uitzondering het gevolg van de zonde, van één van de partners of wel van beide partners.

Wordt een echtscheiding dan altijd door God vergeven?
Absoluut! Een echtscheiding is niet minder vergeeflijk dan enige andere zonde. De vergeving van alle zonden is door geloof in Jezus Christus beschikbaar (Mattheüs 26:28; Efeziërs 1:7).

Ben je altijd vrij om weer te trouwen?
Maar… als God de zonde van een echtscheiding vergeeft, betekent dat dan dat het je altijd vrijstaat om te hertrouwen? Nee, dat is Bijbels gesproken, niet altijd het geval.

Soms is het zelfs beter om alleen te blijven na een echtscheiding (1 Corinthiërs 7:11). In ieder geval zegt de apostel Paulus dat we ongehuwd moeten blijven als we ondanks het gebod van God, toch gescheiden zijn…  om een andere reden dan overspel.

De reden om ongehuwd te blijven is, opdat we als kinderen van God altijd de weg moeten open laten, zodat God wat gebroken is weer kan herstellen. Als we dan toch opnieuw trouwen met iemand anders, dan sluiten we zelf die weg af en dit is niet wat God wil.

Tevens weten we uit de Bijbel dat God sommige mensen er zelfs toe geroepen heeft om alleenstaand te blijven (1 Corinthiërs 7:7-8). Als iemand alleenstaand is, dan moeten we dat niet zien als een vloek of een bestraffing, maar veeleer als een mogelijkheid om God met heel het hart te dienen (1 Corinthiërs 7:32-36).

Maar natuurlijk, Gods Woord vertelt ons ook dat het beter is om te huwen dan om “te branden van begeerte” (1 Corinthiërs 7:9). Natuurlijk is dit soms van toepassing op het hertrouwen na een echtscheiding. Als we dan niet meer kunnen wachten, dan kan men beter maar trouwen, want met branden wordt zondigen bedoeld. Uiteindelijk zal iedereen zelf met God en een toekomstige nieuwe huwelijkspartner een beslissing moeten. Het beste advies wat men in zo’n geval kan geven is, dat men God in gebed om wijsheid moet vragen (Jacobus 1:5).

Maar kijk uit, niet te snel over elkaar oordelen, God is een God van genade en niet van oordeel. De Bijbel laat zien dat Jezus heel vaak niet de kant van de wet en het oordeel koos, maar van genade en vergeving. In ieder geval veroordeelde Jezus de overspelige vrouw niet terwijl iedereen haar al had veroordeeld (Joh.8).

Gezien vanuit deze geschiedenis, mogen we er op vertrouwen dat Jezus ons niet zal afwijzen, ook al struikelen we. Laat ons maar liever het oordeel aan God overlaten en niet over elkaar gaan oordelen.

Alle andere antwoorden vind u op www.christelijk-huwelijk.nl
Maar advies nodig? Mail ons gerust, we gaan er discreet mee om en u krijgt altijd binnen enkele dagen antwoord. KLIK HIER.

Over HH

Our desire is to preach the gospel of God's love in different ways. Also we would like to help other people, if you are in trouble or you need advice.
Dit bericht werd geplaatst in echtscheiding, Huwelijk, Overspel en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie