Kan een christen een ongelovige huwen?

Een belangrijke beslissing!
Het kiezen van een levenspartner is één van de belangrijkste beslissingen in het leven van een christen en het kan zelfs bepalend zijn voor de rest van het leven. Het is in ieder geval veel belangrijker is dan het kiezen van een huis of het kopen van een auto. De partner keuze zal mede het geluk in het leven bepalen en meer nog, er drukt ook een grote verantwoording op de schouders van ouders. Want het geluk in het huwelijk heeft alles te maken met het welzijn van het gezin later en het kan soms een meewerkende factor zijn voor de kinderen en kleinkinderen, als het gaat om hun keuze voor de Here Jezus.

Een vrouw die ook haar partnerkeus met de Heer bespreekt, zal niet zomaar op zoek gaan op wereldse plaatsen waar de Heer niet met haar mee gaat. Waarom, omdat zo’n vrouw op zoek is naar een man die de Heer voor haar bestemd heeft. Zoook een man die de Heer Jezus liefheeft en Hem de leiding gegeven heeft van zijn leven. Kinderen van God hebben een groot voorrecht ten opzichte van hen die zonder God leven. We hebben een God die in ons geinteresseerd is en de diepste verlangens van ons hart kent. God  weet veel beter dan wie ook, wie bij ons past en als we Hem vertrouwen dan zal de Heer ons ook hierin helpen.

Christenen en niet-christenen
God waarschuwt ons echter in Zijn Woord, om geen relatie aan te gaan met een ongelovige. Paulus zegt “Vormt geen ongelijk span met ongelovigen, want wat heeft gerechtigheid gemeen met wetteloosheid, of welke gemeenschap heeft het licht met de duisternis? Welke overeenstemming is er tussen Christus en Belial, of welk deel heeft een gelovige samen met een ongelovige? Welke gemeenschappelijke grondslag heeft de tempel Gods met afgoden? ” 2 Korintiërs 6:14-18.

De uitdrukking geen ongelijk span mogen vormen  komt van het oude verbond waar staat “Gij zult niet ploegen met een rund en een ezel tezamen” Deut 22:10. Het was niet alleen ongepast om een rund en een ezel samen onder één juk te brengen, het was zelfs wreed om dat te doen gezien hun verschillende lengte en gestalte.  De uitleg is dus dat de gelovige niet gebonden mag zijn aan een ongelovige, omdat zij niets gemeenschappelijk hebben. Een gelovige heeft geen deel samen met een ongelovige en zij kunnen dus niet samen onder één juk worden gebracht. Want een gelovig kind van God zal zijn of haar leven willen inrichten naar Gods wil.  De ongelovige daartegen trekt zich vaak niets aan van Gods wil en kan deze zelfs tegen staan. Dus wanneer een christen wil doen wat God wil, dan moet hij of zij zich afscheiden van ongelovigen. We moeten dat niet verkeerd begrijpen. Het betekent niet dat we ongelovigen altijd moeten mijden, want dat zou onmogelijk zijn. Maar het betekent wel, dat men er geen intieme relaties mee kan aan gaan. Het mag duidelijk zijn dat wanneer men zich in die zin moet afscheiden, men zeker niet met een ongelovige kan huwen. Want door het huwelijk gaat men juist twee mensen samenvoegen onder één juk.

Waarom zegt de Heer dat we geen juk moeten aangaan met een ongelovige?
Niet omdat Hij ons graag iets wil verbieden, maar christenen met een ongelovige partner hebben vaak een moeilijke weg te gaan. Bijvoorbeeld, men komt ’s zondags uit de kerk en men kan niet delen met de partner wat men gehoord en beleefd heeft. Bidden aan tafel kan alleen als de partner er niet is. Als men graag over het geloof wil praten, bijvoorbeeld in relatie tot de opvoeding van de kinderen, dan is de partner absoluut niet geïnteresseerd of staat mogelijk zelfs vijandig tegenover het christelijk geloof? Hoe vindt men hierin een weg als het geloof tussen man en vrouw in dreigt komen te staan? Helaas is dat de praktijk, gaat het daar meestal naar toe.

Er is verschil!
Nu is er natuurlijk een groot verschil of er sprake is van voorheen twee ongelovige partners waarvan de één, man of vrouw, in de loop van hun relatie tot (het christelijk) geloof is gekomen of dat men zelf wel al gelovig is en men gaat willens en wetens een relatie aan met een ongelovige partner.
Meestal, als de roes van het verliefd zijn voorbij is, wordt men geconfronteerd met de harde werkelijkheid, de gelovige heeft een partner die niet één is, als het gaat om hetgeen de gelovige partij het diepste raakt en dat is het geloof in de Heer Jezus Christus die voor ons stierf aan het kruis en ons het eeuwig leven gaf.
Natuurlijk, het is begrijpelijk men wil de eventuele kinderen ‘toch’ een christelijke opvoeding geven en dat betekent soms moeilijke keuzes maken. Bijvoorbeeld de gelovige partner wil niet dat er naar bepaalde films worden gekeken of dat er in huis gevloekt wordt, etc. Maar als de ongelovige partner waar men het leven mee deelt, daar niet achter staat, dan leidt dat tot toenemende spanning of zelfs ernstige conflicten.
Het is dan goed mogelijk dat men door de ander al snel als een drammerige evangelist gezien gaat worden. De gelovige partner daarentegen zal steeds meer eenzaamheid en pijnlijke afwijzing ervaren van wat voor hem of haar zo belangrijk geworden is, het geloof en dit …..drijft de beide partners uit elkaar. 
 
Het is dus niet omdat God geen begrip voor ons zou hebben, of omdat Hij ons verdriet wil doen etc, nee, nee..het is juist omdat Hij ons liefheeft en ons voor verdriet wil behoeden.

Maar wat nu…..als u al zo’n relatie heeft en u bent nog niet gehuwd en er is nog geen sprake van een gezin?

1. Ga in de eerste plaats in gebed en vraag God tot u hart te spreken. Lees de genoemde Bijbelgedeelten er nog eens op na. Vraag u biddend af of dit de weg is die u wilt en kan gaan.

2. Realiseer u dat het niet genoeg is om iemand graag te mogen, er is meer voor nodig om iemand een levenlang trouw te kunnen blijven. We hebben daar de Heer bij nodig en zonder hem kunnen er beter direct mee stoppen. Mozes zei op één van de meest moeilijke momenten van zijn leven tot God: “Indien Gij zelf niet medegaat, doe ons van hier niet optrekken.” Ex.33:15

3. Wees open eerlijk tegen de ander en zeg hem of haar dat u God boven alles kiest en dat u daarom mogelijk niet verder kan met de ander, hoe graag u hem of haar ook mag.

4. Geloof en vertrouw God voor een gelovige levenspartner die bij u past. Hij is degene die u het beste kent, Hij houdt van u en verlangt de diepste wensen van uw hart te vervullen. Dus wees niet bang dat God te laat zal komen of zich vergissen zal, dat kan nooit.

Napraten of anoniem uw verhaal kwijt, klik hier

Advertentie

Over HH

Our desire is to preach the gospel of God's love in different ways. Also we would like to help other people, if you are in trouble or you need advice.
Dit bericht werd geplaatst in Huwelijk en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s