Eenzaamheid is een gevoel wat overwonnen kan worden.

Eenzaamheid is een gevoel van leegte, waar je niet mee rond hoeft te blijven lopen. Ga er liever mee naar Jezus Hij kan je helpen.

Eenzaamheid is een gevoel van niet-verbonden zijn met de anderen, met de mensen om je heen. De oorzaak kan liggen in de jeugd, maar dat hoeft niet, soms komt daar ook depressiviteit bij of het gemis aan sociale vaardigheden om contact te leggen met anderen.

Feitelijk is eenzaamheid voor ieder mens anders, sommige hebben nu eenmaal meer behoefte aan gezelschap als anderen, maar tegelijk zou men dolgraag af en toe iets willen delen, maar dat kan dan niet. Anderen hunkeren er juist heel erg naar gezelschap en men voelt zich gevangen in een gevangenis van eenzaamheid en weet daar niet uit te breken. Maar het kan ook dat je midden in het leven staat, je doet overal aan mee. en zijn toch helemaal op zichzelf aangewezen, ze voelen zich alleen dus. Er zijn mensen die een hele rij vrienden en kennissen hebben, maar al die contacten blijven steken bij de buitenkant. In stilte schreeuwt men om iemand die daar doorheen breekt, iemand met wie je kunt delen wat je werkelijk bezighoudt. Maar ze hebben ‘t allemaal zo druk, ze zien je niet staan!

Het is in ieder geval niet Gods wil dat een mens alleen door het leven gaat. De mens is niet gemaakt om alleen te zijn, maar ons relaties te hebben met anderen. Over de schepping van de mens kun je lezen in de Bijbel, in Genesis 2:18-23.Omdat het in Gods ogen niet goed was als de mens alleen bleef, maakte Hij mensen. Hij heeft de mensen zo gemaakt, dat ze in relaties tot hun volle recht komen. Bij relaties moet je denken aan het contact tussen mensen onderling en tussen mensen en God.

Het verlangen naar relaties zit dus heel diep in ons, het hoort bij ons als het leven zelf. Kennen en gekend worden, dat is onze diepste hunkering. Geen wonder dus dat je je eenzaam voelt als relaties uitblijven. Geen wonder ook als je nooit aan eenzaamheid kunt wennen. Maar als het niet Gods bedoeling was, mag je Hem er ook bij betrekken.

Een misverstand.
Toch kunnen we het ook niet passief blijven, met de gedachten dat God het voor ons zal oplossen. Eenzaamheid zul je voor een deel zelf moeten oplossen. Je mag er om bidden en God is machtig om je te helpen, in Psalm 68:7 staat: God geeft eenzamen een thuis en gevangenen vrijheid en voorspoed. Maar toch zullen we ook zelf in actie moeten komen als we willen dat er iets aan onze situatie veranderd.

Wat kun je doen?

  1. Accepteer in de eerste plaats gewoon dat je alleen bent of je zo voelt en vraag God de leegte op te vullen. De Heer Jezus is instaat om zo tot een mens te spreken dat eenzaamheid niet meer gevoeld wordt. Neem tijd om de Bijbel te lezen, te bidden, goede opbouwende lectuur te lezen etc.. Waarom is dit belangrijk? Omdat zodra we opzoek gaan naar gezelschap vanuit een afhankelijk situatie, het heel vaak mislukt. Mensen die met u in contact komen ervaren een bepaalde druk en dit wordt nog versterkt als u zich teveel vastklampt aan anderen. Op dat moment wordt dit als benauwend ervaren en schrikt het anderen af.
  2. Kruip niet teveel weg in je eigen wereldje, maar ga er op uit om anderen te ontmoeten. Dat kan op verschillende manieren, in kerk of evangelie gemeente en activiteiten die daar in de week of in het weekend zijn, maar ook b.v. door vrijwilligers werk te doen. Misschien dat de durf soms ontbreekt om uit de gevangenis van de dagelijkse gewoonte los te breken. Maar we hebben een machtige Heiland die ons vrij kan maken.
  3. Als we anderen mensen ontmoeten, kruip dan vooral niet te gauw in de slachtoffer rol. Soms beginnen mensen direct al anderen in vertrouwen te nemen en vertellen hun hele levensverhaal, met alle nare en pijnlijke zaken die men heeft meegemaakt. Soms krijgt men daardoor even aandacht, maar dat is maar tijdelijk. Het leidt in ieder geval maar zelden tot echte vriendschap. Wat moeten we dan wel doen? Wees vooral geïnteresseerd in de ander en probeer globaal te onthouden waar anderen mee bezig zijn. Het helpt altijd enorm als je iemand later weer ontmoet en je kunt nog eens vragen hoe het met hem of haar gaat.
  4. Geloof niet in de leugens van satan. Het is een grote leugen dat je niet waardevol zou zijn en dat daarom mensen je mijden. Veel mensen hebben last van een negatief zelfbeeld, wat voortkomt uit hun jeugd. Je voelt je dan minderwaardig, omdat je dat vroeger is aangepraat. Je denkt dat je niet zo veel waard bent. Dat is een grote leugen van satan. De vijand wil je er depri door maken, je het gevoel geven dat je niks kan en je zo voortdurend blokkeren. De Bijbel vertelt Gods gedachten over jou in Jesaja 43:3: Jij bent zo kostbaar in Mijn ogen, zo waardevol, en Ik houdt zoveel van je… Dat is Gods waarheid en die heb je nodig in strijd tegen de leugens!

Leugens komen rechtstreeks van de vijand. Hij is de vader van de leugen. Dat betekent dat hij ze ontwerpt. En hij ontwerpt ze met een doel. En dat doel is om jouw geloofsgroei af te remmen of stop te zetten. Zowel de leugen als de waarheid geven je richting. Ze sturen je, ze geven je een bepaalde koers aan. Leugens halen je op een subtiele manier naar beneden. Ze laten je heel negatief denken. De leugens lijken voor jezelf vaak realiteit. Maar je moet gaan inzien dat dit strategieën zijn die je relatie met God willen verstoren.

De waarheid is positief. De waarheid beurt je altijd weer op. De waarheid brengt je dichter bij God en werkt altijd bevrijdend. Jezus zegt in Johannes 8:32 U zult de waarheid kennen en de waarheid zal u bevrijden. Het is dus de bedoeling dat we doordrongen worden van Gods waarheid! Ons hart en onze gedachten moeten vol worden van Gods waarheid. Dat zal je geloof doen groeien!

Misschien wil je anoniem erover doorpraten, dat kan: KLIK HIER.

Advertentie

Over HH

Our desire is to preach the gospel of God's love in different ways. Also we would like to help other people, if you are in trouble or you need advice.
Dit bericht werd geplaatst in afwijzing, Angsten, Bevrijding, eenzaamheid en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s