Het gevoel van afwijzing, wat moet je er mee?

Persoonlijk.
Iedereen mag het weten, vele jaren geleden had ik er ook last van, een gevoel van afwijzing. Ik dacht, ik hoor er niet bij.  Het ging thuis niet allemaal zo goed en ook later op school, ik isoleerde me van anderen. Kinderen op school kunnen ook hard zijn en mijn leerprestaties holde achteruit, ik voelde me mislukt.

Maar op een dag ontmoette ik de Heer Jezus. In een samenkomst hoorde ik het evangelie en het was of Jezus zelf tot me sprak.  Toen, wat niemand kon doen deed Hij in één moment. Jezus genas mij namelijk van binnen. Daarna leerde Hij mij langzaam steeds meer om op Hem te vertrouwen, voor alle zaken van mijn leven. Het heeft mij veranderd  en daarom weet ik het zo zeker, het evangelie werkt, Jezus geneest echt.

In Psalm 147 vers 3 zegt de Heer: ‘Hij geneest de verbrokenen van hart en verbindt hun wonden.’ Hier spreekt Gods Woord over smarten, wonden op het terrein van ons innerlijk wezen, wonden in ons hart, diep in onze geest en ons gemoed. We weten dat wanneer ons lichaam een wond krijgt, de wond opengemaakt, gereinigd en verzorgd moet worden. Zo is het in zekere zin ook met innerlijke wonden, die niet gezien kunnen worden.
In Jesaja 61:1b staat, dat  de Heere zegt: ‘Hij heeft mij gezonden om een blijde boodschap te brengen aan ootmoedigen, om te verbinden gebrokenen van hart, om voor gevangenen vrijlating uit te roepen en voor gebondenen opening der gevangenis.’ en (Jes. 61:2c)  ‘om alle treurigen te troosten.

Jezus kan dus hen die verslagen zijn van geest vervullen met vreugde, treurigheid kan Hij veranderen in vreugde.

We hebben er allemaal wel eens last van.
Maar feitelijk hebben alle mensen wel eens te maken met afwijzing. Dat begint al in onze jeugd. Bijvoorbeeld we worden afgewezen voor een schoolopleiding, we zijn simpelweg niet goed genoeg, of een baan die we graag zouden willen gaat aan ons voorbij, want men kiest voor iemand anders. Of de persoon waar we dachten verliefd op te zijn, ziet een relatie toch niet zo zitten en dus worden we afgewezen.

Natuurlijk horen deze ervaringen ook gewoon bij het leven, we zijn nu eenmaal niet overal geschikt voor en we kunnen ook niet alles bereiken wat we wel zouden wensen. Dit helpt ons ook om onze grenzen of beperkingen te leren kennen.

Het wordt wat anders als een knagend gevoel van afwijzing een diep litteken teweegbrengt, waardoor we angstig en onzeker in het leven komen te staan. Het begint vaak al in de kinderjaren, als het thuis niet goed zit. Wanneer er veel ruzies thuis zijn, dan heeft dat meestal een negatief effect op de kinderen. Kinderen schamen zich soms voor hun ouders en durven geen vrienden mee naar huis mee te nemen. Het gevolg is dat men opgroeit in een sociaal isolement en dit is de voedingsbodem voor een gevoel van afwijzing.

Ook als kinderen een echtscheiding van hun ouders hebben meegemaakt of opgroeien zonder een vader of zonder een moeder of opgroeien met een stiefvader of een stiefmoeder, kunnen ze soms gevoelens van afwijzing ervaren.
Soms kan het ook zo zijn dat het thuis goed gaat, maar dat het kind op school wordt afgewezen en daar veel nare dingen meemaakt. Dan kan het kind daar problemen opdoen. Er kan b.v. een onderwijzer zijn die je afbreekt en beledigt en die het op je gemunt heeft of kinderen die populair zijn in een klas en jou als mikpunt nemen.

Het komt ook voor dat ouders bepaalde verwachtingen hebben van hun kinderen, waar ze vervolgens weer niet aan voldoen. Bijvoorbeeld doordat het kind niet de intelligentie bezit om te bereiken wat ouders in gedachten hebben. Nog steeds komt het regelmatig voor dat ouders moeite doen om kinderen zo hoog mogelijk te laten presteren op school. Daar is op zichzelf niets mis mee, mits het kind ook de mogelijkheden in zich heeft. Anders leidt het eerder tot geestelijke schade. Gevoelens van afwijzing ontstaan vaak als er geen harmonie is tussen wat iemand van je verwacht en wat je werkelijk kan. Afwijzing wordt vaak nog sterker ervaren, als iemand niet kan wat anderen van hem of haar verwachten. Het geeft angst als we niet bij de groep horen, of als we ons niet serieus genomen voelen.

Zo zijn er heel veel manieren waarop iemand beschadigd kan worden, psychisch of door een aanranding of seksueel misbruik of verbaal met woorden of emotioneel als iemand je manipuleert. Het kan gaan om een ouder die een kind manipuleert met emoties, afwijzing, optreden of aanhoudende beledigingen.

Wat zijn de gevolgen.
Eén van de gevolgen van een verkeerde manier van omgaan met gevoelens van afwijzing is dat iemand een muur om zichzelf heen bouwt waar niemand nog door heen komt. Hij trekt zich steeds verder terug. Daardoor hoeft hij of zij niet de confrontatie aan met onplezierige zaken. Het gebied waarop de persoon zich beweegt wordt steeds kleiner. Een groeiende eenzaamheid doet haar intrede. De persoon raakt meer en meer verward in zijn eigen denken. Het continu gericht zijn op jezelf en op je problemen, vormt langzaam een vast patroon in zijn of haar leven. De gevoelens van minderwaardigheid worden steeds groter. Mede als gevolg van het psychisch bouwen van muren wordt zo iemand psychisch geblokkeerd of hij slaat dicht. Laten we zeggen: hij gooit het deksel dicht! Hij doet niet open! Door die psychische blokkade kan zo iemand een gevoel van weerstand hebben om zichzelf in relaties te delen met iemand anders.

Jezus gaat tegen de stroom in.
Maar in de Bijbel zien we dat Jezus juist aandacht heeft voor mensen die afgewezen zijn. Het lijkt wel of Hij juist kwam voor de verliezers en niet in de eerste plaats voor de winnaars. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, had Jezus tijdens Zijn bediening hier op aarde helemaal niet zo’n succes.  Als Hij succes had willen nastreven, dan had Hij veel beter op goede voet kunnen komen met de Joodse geestelijke leiding van die dagen. Zij hadden de macht, ze voelde zich hoog verheven en hadden geen aandacht voor de zwakken.

Maar Jezus ging tegen de stroom in en ging herhaaldelijk naar de mensen toe, die aan de rand van de maatschappij leefden. In een gemeente van nu zou ook veel meer aandacht moeten zijn voor deze mensen, want Jezus had er aandacht voor. Bijvoorbeeld, Jezus vertelde ons dat prachtige verhaal van de verloren zoon, die alles verloren had en in lompen gehuld was (Lucas 15). Maar hij mocht toch thuis komen en werd zelfs omhelst door zijn vader. Feitelijk wilde Hij daar zeggen, ‘zo is God, een Vader die je niet afwijst en Hij ontfermt zich juist over verliezers’.
Of… Hij wachtte op het heetst van de dag, net zo lang tot de Samaritaanse vrouw langs kwam om water te putten (Joh. 4). Het maakte niet uit dat zij afgewezen werd door de mensen om haar heen, vanwege haar zondige leven. Jezus had haar ondanks alles lief. Ze was zeker geen winnaar, eerder een verliezer, ze was vijfmaal getrouwd geweest en nu leefde ze samen met de zesde. Ze was zeker niet populair, niemand volgde haar na, men ging eerder met een bocht om haar heen en wees haar met de vinger na. Maar Jezus wilde haar ontmoeten en nam de tijd om met haar te spreken. Wat een voorbeeld voor ons.

Groepsvorming in de gemeente.
Het klinkt wellicht vreemd, maar helaas vinden we afgewezen mensen ook in gemeenten en kerken. Feitelijk zou je het daar niet verwachten, omdat Jezus niemand buiten sluit en dus zouden christenen dat ook niet moeten doen. De werkelijkheid is echter dat je je ook in een groep gelovige mensen afgewezen kunt voelen. Je hebt bijvoorbeeld het gevoel dat alle anderen contact met elkaar hebben en dat jij er buiten valt, je past er eigenlijk niet bij. Dat kan allerlei redenen hebben. Je bent wellicht nog vreemd, of je weet niet zo snel iets te zeggen waardoor anderen zich ongemakkelijk gaan voelen. Of je bent wellicht nog niet zo bekeerd of christelijk als de rest. Allemaal redenen waarom mensen ons gaan mijden.

Groepvorming in de gemeente komt op de meeste plaatsen voor. Bijvoorbeeld als we met elkaar na de kerkdienst koffie drinken. Dan zijn het meestal dezelfde mensen waar niemand bij staat. Men vormt dan groepjes met bekenden, familie of vrienden, want dat voelt veilig en helaas heeft men dan geen aandacht voor wie alleen staat. Terwijl Jezus het vrijwel zeker heel anders gedaan zou hebben. Als je vaak alleen staat, ga je er tegenop zien om bij het koffiedrinken na de dienst nog te blijven en mogelijk zelfs om naar de eredienst te gaan. Het probleem lost zich dus wel op, maar niet op de goede manier.

Er zijn nu eenmaal mensen die moeilijk aansluiting vinden en het kost sommige mensen heel veel moeite om een beetje bekend te worden bij de mensen en dus geaccepteerd. Men heeft dan vaak de neiging om zich maar terug te trekken. Je gaat anderen nu eenmaal niet vertellen dat je er zo graag bij wilt horen. Maar omdat de gemeente van de Heer feitelijk als een warm gezin moet zijn, waar iedereen zich thuis moet kunnen voelen, zou dit niet mogen voor komen. Lees Efeze 2 :19 “Zo bent u dan niet meer vreemdelingen en bijwoners, maar medeburgers van de heiligen en huisgezin van God”.

Heb je last van gevoelens van afwijzing? Hier volgen een paar aanwijzingen.

1.Word geworteld in de liefde van de Jezus.
Zoek de Heer elke dag en ga het Woord van God lezen en bestuderen.
Efeze 3:17-19: ‘Geworteld en gegrond in de liefde, zult gij dan samen met alle heiligen, in staat zijn te vatten, hoe groot de breedte en lengte en hoogte en diepte is en te kennen de liefde van Christus, die de kennis te boven gaat, opdat gij vervuld wordt tot alle volheid Gods.’

Paulus bidt dat de gelovige mag leren zien hoe lief God hem heeft, hoe breed, hoe hoog, hoe ver en hoe diep deze liefde van God is. Dus lees over de liefde van God, vraag aan de Heer om aan jou zelf te openbaren hoe lief Hij jou heeft. En aanvaard die liefde van God in geloof als je het dan niet emotioneel kunt aanvaarden. Vat God in Zijn Woord, God heeft je lief. Hij heeft je zó lief dat Hij Zijn Zoon voor je gestuurd heeft en Die is voor jou gestorven.

2. Vraag God je te helpen, jezelf te openen!
Haal het deksel eraf! Maak de deur van je hart open en deel b.v. jezelf met iemand die je kunt vertrouwen. Doe dit als eerste met de God die je hemelse Vader wil zijn, maar daarnaast heb je ook iemand nodig die een luisterend oor voor je heeft en met je kan bidden.  Ik denk aan een vriend, pastor, voorganger,  iemand die de Heer Jezus liefheeft en vervuld is met de Heilige Geest. Verstop je dus niet langer maar kom met je probleem tevoorschijn, je hebt ook andere mensen daarbij nodig. We noemen dit: In het licht gaan wandelen. In 1 Johannes 1:7-9 staat o.a. ‘Maar indien wij in het licht wandelen, gelijk Hij in het licht is, hebben wij gemeenschap met elkander; en het bloed van Jezus, zijn Zoon, reinigt ons van alle zonde.’

Je kunt innerlijk genezen worden, maar het is wel belangrijk dat je gewillig zult zijn. Het is moeilijk om dit te erkennen en te belijden en te zeggen: ‘Heer, verander mij!’ Daarom, als je erover hebt nagedacht, ga naar mannen en vrouwen in de Heer die je eerlijk behandelen en die je geestelijk kunnen begeleiden.

3. Verwerp de leugens van satan aanhoudend.
De duivel doet er alles aan om je de leugens te laten geloven. Het is bijvoorbeeld beslist een leugen dat je ‘niets zo kunnen en dat niemand met je om wil gaan’. Belijd aan God dat je dat fout heb gezien en weersta die leugens en als je weer in een situatie komt waarin je je afgewezen voelt, dan moet je dat zien als een aanval van de duivel en dan zeg je: ‘Ik weersta nu deze leugen en ik neem in geloof de waarheid van Gods Woord aan. Ik ben door de Heere aanvaard, God heeft mij lief.’ En zo verwerp je die duivelse  emoties of gedachten. Daarom is ook de vervulling van de Heilige Geest zo belangrijk, omdat de Heilige Geest iemand die zwak is sterk kan maken. De Heer wil je ook op gebed de vervulling met de Heilige Geest geven waardoor je overwinning zult hebben over de aanvallen van satan.

Laten we bidden.
‘Heer Jezus, dank U, dat U al onze wonden wilt genezen. Dat U ons een geestelijke  wedergeboorte wilt schenken en dat u ons ook psychisch wilt genezen als deel van onze heiligmaking. Heer, doop mij in de heilige Geest zodat ik de kracht zal hebben om de leugens van satan te weerstaan. Dank U, Heere, voor zulk een volkomen verlossing! Amen.

Misschien wilt u hierover napraten of u heeft advies nodig of u wilt gewoon even uw verhaal kwijt. Wel, dat kan discreet en anoniem, klik hier.

Advertentie

Over HH

Our desire is to preach the gospel of God's love in different ways. Also we would like to help other people, if you are in trouble or you need advice.
Dit bericht werd geplaatst in afwijzing, Bevrijding, minderwaardigheids gevoelens en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s