Waarom nog gaan trouwen?

Steeds meer mensen vragen zich in deze tijd af wanneer een man en vrouw eigenlijk getrouwd zijn. Het valt ons op dat we bijna dagelijks e-mails krijgen van mensen die juist hier vragen over hebben. Men gaat er soms vanuit dat het huwelijk als zodanig inmiddels z’n tijd gehad heeft en dat het daarom geen probleem is om gewoon niet te huwen. Alleen gaat men hierbij voorbij aan het feit dat het huwelijk niet door mensen maar door God is ingesteld.

In onze huidige maatschappij worden Gods voorschriften op allerlei gebied met voeten getreden. Er zijn steeds meer christelijke stellen die ongehuwd samenwonen en dus ook het bed delen. Samenwonen lijkt aan de buitenkant hetzelfde als een huwelijk, toch is het dat niet volgens de Bijbel.

De huwelijkssluiting voor de wet.
Een huwelijksrelatie bestaat voor God alleen wanneer een man en een vrouw voor de wet van het betreffende land getrouwd zijn. Het paar moet openlijk en officieel verklaren dat zij elkaar als man en vrouw aannemen en trouw aan elkaar zijn en blijven.

Het huwelijk zal Bijbels gezien, altijd door de wet van het land bekrachtigt dienen te worden. God erkent de wet en de overheid zolang als die niet tegen Gods geboden ingaat.
(Lees Rom.7:2 en Rom.13.1, 2) “Want de gehuwde vrouw is door de wet aan haar man gebonden, zolang deze leeft. “Ieder mens moet zich onderwerpen aan de overheden, die boven hem staan. Want er is geen overheid dan door God en die er zijn, zijn door God gesteld”.

In ons land wordt het huwelijk door een (buitengewoon) ambtenaar van de burgerlijke stand voltrokken. Op dat moment is hij (voor datgene wat hij moet doen, namelijk het huwelijk sluiten), Gods dienaar (Lees Rom.13:1,2). Er moeten getuigen bij zijn en vaak is het een groot feest. Bij samenwonen is dat heel wat anders, je trekt gewoon bij elkaar in. Er komt geen ambtenaar aan te pas en je hoeft het ook niet direct aan de grote klok te hangen dat je bent gaan samenwonen. Je kan het eerst eens een poosje proberen en bevalt het niet dat is het gewoon jammer, dan ga je weer en mogelijk probeer je het weer eens met een ander. In de wereld klinkt dat normaal, maar niet bij God.

Ook als je een geregistreerd partnerschap aangaat is dat wat anders dan het huwelijk. Het is een contract waarmee je wel van wettelijke voordelen kunt profiteren die je ook hebt als je trouwt. Maar het blijft echter iets anders dan een huwelijk en het zal – zo wijst de praktijk uit – eerder verbroken worden dan een huwelijk.

Alleen als de wetten van het land tegen Gods geboden ingaan, dan moeten we God meer gehoorzamen dan mensen (Hand.4:19 en 5 :29).
Mogelijk zal dit straks ook zo worden op ´t vlak van het huwelijk, maar het kind van God zal er toch voor moeten waken zomaar samen te gaan wonen. Als de wettelijke huwelijkssluiting vervalt, dan blijft nog altijd de huwelijkssluiting in de gemeente voor het aangezicht van God. In Matt.18:18 staat: “..Voorwaar Ik zeg u, al wat gij op aarde bindt, zal gebonden zijn in de hemel…” en Jezus sprak hier over de gemeente want in hetzelfde gedeelte staat: (vr.20) “Want waar twee of drie vergaderd zijn in mijn naam, daar ben Ik in hun midden”. (Lees ook Mat.16:19)

Zolang het echter voor ons mogelijk is ons huwelijk eerst te laten bevestigen door de aardse wet, zullen we daar aan gevolg moeten geven. We hebben ook in dat opzicht een voorbeeld te zijn voor de wereld. God heeft dit ingesteld om ons te bewaren voor hoererij, waarop absoluut het oordeel van God komt.

God zegt in zijn Woord duidelijk dat we het huwelijk in ere moeten houden.

Lees Hebr.13:4 “Laat het huwelijk bij allen in ere zijn en het huwelijksbed onbevlekt, want ontuchtplegers en overspelers zal God oordelen”.

Voorbeelden uit de Bijbel.
Eén van de beste voorbeelden uit het Nieuwe Testament, waar overduidelijk wordt aangetoond, dat God niet wil dat we ongehuwd samen gaan wonen, is wel in het gesprek wat Jezus had met de Samaritaanse vrouw bij de bron van Jakob in Joh.4:18.
Daar vertelt Jezus duidelijk aan de vrouw dat de man met wie ze op dat moment samenleefde haar echtgenoot niet was. Als de man haar echtgenoot wel was, omdat ze samen het bed deelden, zou de Heer Jezus nooit zo duidelijk over haar zondige levenswijze hebben gesproken.

De huwelijksplechtigheid
De Bijbel geeft geen aanwijzingen voor de vorm die een huwelijksceremonie moet hebben. Maar Gods Woord spreekt wel van huwelijksdagen en dat er datum gepland moest wordenhuwelijk2 waarop een man en vrouw hun huwelijksbeloften uitwisselen. De huwelijks ceremonie in de de tijd van Abraham verschilde bijvoorbeeld weer met die uit de dagen van Simson (vgl Gen.24:67 met Rich.14:10-20) en verschilde ook weer in de tijd van Jezus (Joh.2:1-11).

In de meeste westerse landen is een plechtigheid in een gemeentehuis of kerk de normale erkende vorm voor een huwelijk. Pas dan kan men spreken van een wettig huwelijk, in de ogen van God en de mensen. Het huwelijk is nog altijd een Goddelijke instelling, die niet zonder gevolgen genegeerd kan worden (Lees Hebr.13:4)

Hoe staat het dan met seks voor het huwelijk?
Uit 1 Kor.7:9 verstaan we klaar en helder dat seks hoort binnen de grenzen van het huwelijk. Letterlijk staat er “als je je niet kunt onthouden, trouw dan want dat is beter dan je te branden” en met branden wordt zondigen bedoeld.

Seks voor het huwelijk is net zozeer een zonde als overspel en alle andere vormen van seksuele immoraliteit. Deze hebben alle betrekking op seksuele relaties met iemand waarmee je niet bent getrouwd.

De Bijbel verklaart dit als volgt: “…Maar bedenk dat het lichaam er niet is om ontucht mee te plegen: het is er voor de Heer en de Heer is er voor het lichaam.” (1 Korintiërs 6:13). Vers 18 gaat hierop verder in, “Ga ontucht uit de weg! Geen enkele andere zonde die een mens kan begaan tast het lichaam aan, maar wie ontucht pleegt zondigt tegen het eigen lichaam.” Galaten 5:19 zegt hetzelfde, “Het is bekend wat onze eigen wil allemaal teweegbrengt: ontucht, zedeloosheid en losbandigheid…” Efeziërs 5:3 zegt dat het duidelijkst, “Laat er bij u geen sprake zijn van ontucht of zedeloosheid, of van hebzucht – deze dingen horen niet bij heiligen.” Uit deze verzen blijkt dat de Bijbel een complete en totale onthouding van seks voor het huwelijk voorstaat.

Advies voor nog ongehuwden.
Laat het begin van ons huwelijk altijd bij God zijn, zeg als een Mozes tegen God, “..als U niet medegaat, laat ons van hier niet optrekken..” (Ex.33:15). Wat moeten we in ons leven, zonder de zegen van God. Het is ook Bijbels en gezond om de huwelijkssluiting te vieren in de gemeente, temidden van de kinderen Gods, daar vinden we feitelijk onze echte familie leden.(Matt.12:46-50). Ook lezen we hoe het bruidspaar in Joh.2:2, Jezus en Zijn discipelen op de bruiloft had uitgenodigd en dit was maar goed ook want toen er een probleem kwam (de wijn raakte op) wist de Heer de oplossing te bieden.

Zie voor meer informatie www.christelijk-huwelijk.nl

Wilt u hierover doorpraten of anoniem uw verhaal kwijt, klik hier

Over HH

Our desire is to preach the gospel of God's love in different ways. Also we would like to help other people, if you are in trouble or you need advice.
Dit bericht werd geplaatst in Huwelijk, Seks voor het huwelijk, Seksualiteit en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie